(021) 6433-145

Nazad na sve vesti

RAZGOVOR SA UMETNICOM

Mesto: Zbirka strane umetnosti, Dunavska 29
Termin: sreda, 24. februar 2016. u 19 časova

Poštovani, pozivamo Vas u sredu, 24. februara 2016. godine u 19 časova, u Zbirku strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada gde će prof. mr Branka Janković Knežević govoriti o svom stvaralaštvu na aktuelnoj izložbi „Branka Janković Knežević. Portreti“ kojom se  obeležava četiri decenije njenog umetničkog rada

Branka Janković Knežević (Novi Sad, 1950) prisutna je na našoj umetničkoj sceni pune četiri decenije. Uporedo se bavi svim likovnim disciplinama, među kojima je crtež dominantan. Inspiraciju za svoje stvaralaštvo Branka pronalazi u sredini u kojoj radi, društvenim i političkim okolnostima u kojima živi i prirodi koja je okružuje. Mnogobrojna dela iz njenog bogatog opusa zastupljena su u muzejskim zbirkama i privatnim umetničkim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Njena dela se čuvaju u Muzeju grada Novog Sada, Galeriji Matice srpske, Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, Muzeju Vojvodine i Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu. Dela Branke Janković Knežević nalaze se u zbirkama „Grafičkog kolektiva“, galerije „Haos“, Muzeja Cepter i „Pen kluba“ u Beogradu, u kolekcijama „Mermer i zvuci“ u Aranđelovcu, Etno-selu u Sirogojnu  i Kulturnom centru u Bijeljini. Oko 60 njenih radova čuva se u kolekciji „Kunst und Kultur“ Herberta Konrada (Herbert Konrad) u Beču, dvanaest slika u zbirci Erika Taubera (Eric Tauber) u Švajcarskoj, a brojna dela su u kolekcijama Jan Venemansa (Jan Veenemans) i Ursule Vitmer (Ursula Wittmer) u Švajcarskoj i  M. C. Ešer fondaciji (M. C. Escher Foundation) u Holandiji.

Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1976. godine, na Odseku za slikarstvo u klasi profesora Milana Kečića, i magistrirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu kod profesora Milana Blanuše. Član je više umetničkih udruženja: ULUV-a, ULUS-a, „Ex libris“ društva u Beogradu i „Grafičkog kolektiva“ u Beogradu. Od 1994. godine je profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na predmetu crtanje sa tehnologijom.

Tokom svoje bogate stvaralačke karijere radila je i na konzervaciji i restauraciji mnogobrojnih vrednih umetničkih dela od nacionalnog i evropskog kulturnog značaja u Zbirci strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada i Spomen-zbirci Pavle Beljanski u Novom Sadu. Od 1976. do 1994. godine bila je zaposlena kao slikar-konzervator u Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu gde je bila angažovana na projektima zaštite kulturnog nasleđa brojnih manastira i crkava.

Muzej grada Novog Sada © 2021.