(021) 6433-145

Назад на све вести

РАЗГОВОР СА УМЕТНИЦОМ

Место: Збирка стране уметности, Дунавска 29
Термин: среда, 24. фебруар 2016. у 19 часова

Поштовани, позивамо Вас у среду, 24. фебруара 2016. године у 19 часова, у Збирку стране уметности Музеја града Новог Сада где ће проф. мр Бранка Јанковић Кнежевић говорити о свом стваралаштву на актуелној изложби „Бранка Јанковић Кнежевић. Портрети“ којом се  обележава четири деценије њеног уметничког рада

Бранка Јанковић Кнежевић (Нови Сад, 1950) присутна је на нашој уметничкој сцени пуне четири деценије. Упоредо се бави свим ликовним дисциплинама, међу којима је цртеж доминантан. Инспирацију за своје стваралаштво Бранка проналази у средини у којој ради, друштвеним и политичким околностима у којима живи и природи која је окружује. Многобројна дела из њеног богатог опуса заступљена су у музејским збиркама и приватним уметничким колекцијама у земљи и иностранству. Њена дела се чувају у Музеју града Новог Сада, Галерији Матице српске, Музеју савремене уметности Војводине, Музеју Војводине и Ректорату Универзитета у Новом Саду. Дела Бранке Јанковић Кнежевић налазе се у збиркама „Графичког колектива“, галерије „Хаос“, Музеја Цептер и „Пен клуба“ у Београду, у колекцијама „Мермер и звуци“ у Аранђеловцу, Етно-селу у Сирогојну  и Културном центру у Бијељини. Око 60 њених радова чува се у колекцији „Kunst und Kultur“ Херберта Конрада (Herbert Konrad) у Бечу, дванаест слика у збирци Ерика Таубера (Eric Tauber) у Швајцарској, а бројна дела су у колекцијама Јан Венеманса (Jan Veenemans) и Урсуле Витмер (Ursula Wittmer) у Швајцарској и  М. Ц. Ешер фондацији (M. C. Escher Foundation) у Холандији.

Дипломирала је на Факултету ликовних уметности у Београду 1976. године, на Одсеку за сликарство у класи професора Милана Кечића, и магистрирала на Академији уметности у Новом Саду код професора Милана Блануше. Члан је више уметничких удружења: УЛУВ-а, УЛУС-а, „Еx либрис“ друштва у Београду и „Графичког колектива“ у Београду. Од 1994. године је професор на Академији уметности у Новом Саду, на предмету цртање са технологијом.

Током своје богате стваралачке каријере радила је и на конзервацији и рестаурацији многобројних вредних уметничких дела од националног и европског културног значаја у Збирци стране уметности Музеја града Новог Сада и Спомен-збирци Павле Бељански у Новом Саду. Од 1976. до 1994. године била је запослена као сликар-конзерватор у Покрајинском заводу за заштиту споменика културе у Новом Саду где је била ангажована на пројектима заштите културног наслеђа бројних манастира и цркава.

Музеј града Новог Сада © 2024.