(021) 6433-145

Збирка стране уметности

Збирка стране уметности

Збирка стране уметности, депанданс Музеја града Новог Сада, настала је завештањем приватне колекције новосадског лекара др Бранка Илића, а за јавност је отворена 1968. године. Пример је вредног колекционарског рада у нашој средини са избором дела западноевропског сликарства и примењене уметности од 15 до 20. века. Од 440 поклоњених слика и предмета примењене уметности за излагање су одабрани предмети који музејском посетиоцу пружају увид у најобимнији музејски фонд стране уметности у нашој средини. Истовремено, бројним примерима ова музејска колекција пружа својеврстан естетски доживљај и инструктивна сазнања о уметничким стиловима у прошлости.

Најзначајнији и највреднији део збирке су сликарска дела. Италијанска сликарска школа представљена је са неколико ванредних комада венецијанских и северноиталијанских мајстора из епохе ренесансе и барока као што су радови Веронезове радионице, затим дела Бонифација деи Питатија, Ђ. Б. Ланђетија, П. М. Темпесте, Ф. Албанија, А. Мањаска, С. Ричија и других. Фламанско-холандско сликарство заступљено је са низом изврсних дела познатих сликара 16. и 17. века који негују алегоријски, религиозни, историјски и пејзажни жанр (Х. ван Бален, Ф. Франкен, К. де Вос, П. Клез, К. Моленар, Ф. Вуверман, Ј. ван Хујсум). Остале европске сликарске школе такође су заступљене познатим ауторима (С. Бурдон, Ф. Шампењ, И. К. Ајвазовски, П. Китнер и други) који су деловали у периоду од 15. до 20. века. Колекција ликовних дела обухвата и мање групе графика, икона и скулптура.

Врло атрактиван материјал у Збирци представљају дела примењене уметности. Стилски намештај заступљен је са неколико аутентичних барокних примерака немачког и аустријског порекла из 18. века и луксузним салонским намештајним целинама у стилу историцизма из 19. века. Међу бројном сребрнином истичу се радови бечких и париских мајстора краја 18. и прве половине 19. века, а од порцелана првенствено су заступљени производи мануфактура у Бечу, Мајсену и мањих немачких радионица. Бројно мање, али такође вредне целине су предмети од стакла, керамике, слоноваче, бронзе, затим оријентални теписи и стилски сатови.

Музеј града Новог Сада © 2024.