(021) 6433-145

Nazad na sve vesti

II Izložba: „Govor šara – ćilimi iz zbirki Muzeja grada Novog Sada“

Izložba „Govor šara – ćilimi iz zbirki Muzeja grada Novog Sada“ autora višeg kustosa Dušanke Marković, posvećena srpskom ćilimarstvu, zbog brojne posećenosti i velike zainteresovanosti muzejske publike postavljena je ponovo, ali na novoj lokaciji, u Zavičajnoj zbirci u Sremskim Karlovcima. Prezentovana je kroz pedesetak najreprezentativnijih sačuvanih primeraka koji su prikupljeni u Muzeju od njegovog nastanka do danas. Na postavci se nalaze i razboji na kojima su nastajali ovakvi predmeti, a na kojima posetioci mogu steći osnovna tkačka znanja.

Ćilim predstavlja malo remek delo srpske tkalje i jedan je od retkih predmeta primenjene umetnosti u kojima je žena imala dominantnu ulogu. Tipski su različiti i potiču iz različitih krajeva (vojvođanski, pirotski, kosovski …), te predstavljaju materijalni dokaz o poreklu novosadskog i sremskokarlovačkog stanovništva. Datirani su od polovine 19. do polovine 20. veka. U to vreme, svaka kuća imala je bar jedan ćilim, a bogatije i po nekoliko, da njima ukrase krevet, sto, zid, pod, da ga poklone dragom gostu ili kumu na venčanju, da njima ukrase prostore u kojima se održavaju svečanosti ili samo da ih čuvaju u ormanima iz emotivnih, porodičnih pobuda…

Izložba vodi savremenike u jedan deo ne tako davne prošlosti i ukazuje na značajan segment tradicionalne primenjene umetnosti specifične za naše podneblje. Cilj izložbe je da preko jednog ručno tkanog predmeta prikaže složenu i uzbudljivu sliku dela kulturne prošlosti i da ukaže na kontinuitet ćilimarstva kao dela domaće radinosti. Upoznavanjem javnosti sa delom muzejskog fonda tekstilija, kroz sačuvane ćilime, fotografije i istorijska dokumenta želimo da ukažemo na uticaj koji su ćilimi imali na razvoj estetskih i umetničkih načela, naročito kod žena.

Osim prikaza ćilima, izložbeni prostor je mesto gde se susreću prošlost i sadašnjost, mesto gde se tradicija prenosi na nove generacije. To je prilika da zainteresovani muzejski posetioci, kroz osnovne korake ručnog tkanja, uz edukaciju stručnih tkalja na radionicama za decu i odrasle, korak po korak, postanu i sami tkači ćilima. Izložbu prati publikacija pod istim nazivom sa kompletnom kataloškom obradom.

Izložba će biti otovrena u Zavičajnoj zbirci u Sremskim Karlovcima, Patrijarha Rajačića 19, 25. marta 2015. godine u 19 časova, a posetioci će moći da je pogledaju do 10. maja 2015. godine.

Za sve dodatne informacije zadužene su:

Dušanka Marković (062/8071984)
MSc Danica Ivančević (069/705-260)

Muzej grada Novog Sada © 2024.