(021) 6433-145

Назад на све вести

II Изложба: „Говор шара – ћилими из збирки Музеја града Новог Сада“

Изложба „Говор шара – ћилими из збирки Музеја града Новог Сада“ аутора вишег кустоса Душанке Марковић, посвећена српском ћилимарству, због бројне посећености и велике заинтересованости музејске публике постављена је поново, али на новој локацији, у Завичајној збирци у Сремским Карловцима. Презентована је кроз педесетак најрепрезентативнијих сачуваних примерака који су прикупљени у Музеју од његовог настанка до данас. На поставци се налазе и разбоји на којима су настајали овакви предмети, а на којима посетиоци могу стећи основна ткачка знања.

Ћилим представља мало ремек дело српске ткаље и један је од ретких предмета примењене уметности у којима је жена имала доминантну улогу. Типски су различити и потичу из различитих крајева (војвођански, пиротски, косовски …), те представљају материјални доказ о пореклу новосадског и сремскокарловачког становништва. Датирани су од половине 19. до половине 20. века. У то време, свака кућа имала је бар један ћилим, а богатије и по неколико, да њима украсе кревет, сто, зид, под, да га поклоне драгом госту или куму на венчању, да њима украсе просторе у којима се одржавају свечаности или само да их чувају у орманима из емотивних, породичних побуда…

Изложба води савременике у један део не тако давне прошлости и указује на значајан сегмент традиционалне примењене уметности специфичне за наше поднебље. Циљ изложбе је да преко једног ручно тканог предмета прикаже сложену и узбудљиву слику дела културне прошлости и да укаже на континуитет ћилимарства као дела домаће радиности. Упознавањем јавности са делом музејског фонда текстилија, кроз сачуване ћилиме, фотографије и историјска документа желимо да укажемо на утицај који су ћилими имали на развој естетских и уметничких начела, нарочито код жена.

Осим приказа ћилима, изложбени простор је место где се сусрећу прошлост и садашњост, место где се традиција преноси на нове генерације. То је прилика да заинтересовани музејски посетиоци, кроз основне кораке ручног ткања, уз едукацију стручних ткаља на радионицама за децу и одрасле, корак по корак, постану и сами ткачи ћилима. Изложбу прати публикација под истим називом са комплетном каталошком обрадом.

Изложба ће бити отоврена у Завичајној збирци у Сремским Карловцима, Патријарха Рајачића 19, 25. марта 2015. године у 19 часова, а посетиоци ће моћи да је погледају до 10. маја 2015. године.

 

За све додатне информације задужене су:

Душанка Марковић (062/8071984)
MSc Даница Иванчевић (069/705-260)

Музеј града Новог Сада © 2024.