(021) 6433-145

Nazad na sve vesti

Završna svečanost i zatvaranje izložbe

Završna svečanost i zatvaranje izložbe
„HAJDE, BRATE, KUPI SVATE – SRPSKA SVADBA“
i dodela devojačkog štafira

Izložba posvećena srpskim svadbenim običajima u Vojvodini koja je trajala gotovo dva meseca izazvala je veliko interesovanje kod publike i medija. Pored znalački osmišljene postavke, vrednih muzejskih eksponata i poučne teme, izložbu su obeležila svakonedeljna muzejska prela. Kao što se nekada, pred svadbu, na prelima pripremala devojačka sprema, tako je činjeno i u Muzeju grada Noovg Sada. Svako prelo predstavljalo je priču za sebe zahvaljujući interesantnim programima, eminentinim gostima i divnim posetiocima. Gosti su bili: operska pevačica Olivera Bolta, gajdaš i frulaš Miloš Maksić, bend Wake up, vezilja Marija Dragišić sa izložbom „Svadbenih peškira“,  Slobodan Vukobratović – autor knjige „Svadbeni običaji somborskih, salašarskih Srba starosedelaca“ sa njegovim gostima, modni atelje SKV je održao reviju modela za proleće/leto 2017., pesničko veče pod nazivom „Reci, ljubavi: DA“ organizovao je Viktor Radun Teon sa svojim gostima, slike Ljiljane Koković vezene zlatnim koncem ukrasile su zidove, a predavanje dr Aleksandre Novakov „Svadbeni običaji u Prizrenu“ omogućilo je uporedbu sa svadbenim običajima Srba u Vojvodini.

Gosti prela, pored toga što su mogli uživati u organizovanim programima, pripremali su devojačku spremu. Pripremljeni i prikupljeni predmeti su, kao nekada, spakovani u drveni devojački sanduk koji je, specijalno za ovu priliku, izradilo Udruženje zanatlija Novog Sada. Zahvaljujemo se Udruženju, kao i firmama koje su, svojim donacijama, obogatili muzejski štafir (Sukno, Numera, Sremunion, Novi Novitet – Dunav, Modni atelje SKV, zlatari Panić, Gomeks). Poklone su donosili i naši sugrađani.

Uručenje pripremljene devojačke spreme odabranoj devojci biće na svečanosti zatvaranja izložbe u utorak, 18. aprila 2017. godine. Svečanost uručenja svojim gostovanjem ulepšaće najbolji vojvođanski Tamburaški ansambl „Zorule“ na čelu sa koncert majstorom Zoranom Bugarskim Bricom.

Svi koji nisu pogledali postavku mogu to učiniti još u utorak (18.04.) u vremenu 10-18 sati. Tog dana ulaz je slobodan.

Zbirka strane umetnosti, Dunavska 29, Novi Sad
Utorak, 18.04.2017. godine, 19-21 sat

Muzej grada Novog Sada © 2024.