(021) 6433-145

Назад на све вести

Завршна свечаност и затварање изложбе

Завршна свечаност и затварање изложбе
ХАЈДЕ, БРАТЕ, КУПИ СВАТЕ – СРПСКА СВАДБА
и додела девојачког штафира

Изложба посвећена српским свадбеним обичајима у Војводини која је трајала готово два месеца изазвала је велико интересовање код публике и медија. Поред зналачки осмишљене поставке, вредних музејских експоната и поучне теме, изложбу су обележила сваконедељна музејска прела. Као што се некада, пред свадбу, на прелима припремала девојачка спрема, тако је чињено и у Музеју града Ноовг Сада. Свако прело представљало је причу за себе захваљујући интересантним програмима, еминентиним гостима и дивним посетиоцима. Гости су били: оперска певачица Оливера Болта, гајдаш и фрулаш Милош Максић, бенд Wake up, везиља Марија Драгишић са изложбом „Свадбених пешкира“,  Слободан Вукобратовић – аутор књиге „Свадбени обичаји сомборских, салашарских Срба староседелаца“ са његовим гостима, модни атеље СКВ је одржао ревију модела за пролеће/лето 2017., песничко вече под називом „Реци, љубави: ДА“ организовао је Виктор Радун Теон са својим гостима, слике Љиљане Коковић везене златним концем украсиле су зидове, а предавање др Александре Новаков „Свадбени обичаји у Призрену“ омогућило је упоредбу са свадбеним обичајима Срба у Војводини.

Гости прела, поред тога што су могли уживати у организованим програмима, припремали су девојачку спрему. Припремљени и прикупљени предмети су, као некада, спаковани у дрвени девојачки сандук који је, специјално за ову прилику, израдило Удружење занатлија Новог Сада. Захваљујемо се Удружењу, као и фирмама које су, својим донацијама, обогатили музејски штафир (Сукно, Нумера, Сремунион, Нови Новитет – Дунав, Модни атеље СКВ, златари Панић, Гомекс). Поклоне су доносили и наши суграђани.

Уручење припремљене девојачке спреме одабраној девојци биће на свечаности затварања изложбе у уторак, 18. априла 2017. године. Свечаност уручења својим гостовањем улепшаће најбољи војвођански Тамбурашки ансамбл „Зоруле“ на челу са концерт мајстором Зораном Бугарским Брицом.

Сви који нису погледали поставку могу то учинити још у уторак (18.04.) у времену 10-18 сати. Тог дана улаз је слободан.

Збирка стране уметности, Дунавска 29, Нови Сад
Уторак, 18.04.2017. године, 19-21 сат

Музеј града Новог Сада © 2024.