(021) 6433-145

Nazad na sve vesti

XVI MEĐUNARODNA SMOTRA ARHEOLOŠKOG FILMA

MUZEJ GRADA NOVOG SADA
i
NARODNI MUZEJ U BEOGRADU
XVI
MEĐUNARODNA SMOTRA ARHEOLOŠKOG FILMA

Katolička porta 5, Kulturni centar Novog Sada.

P R O G R A M :

Četvrtak 23.04.

18.00  Otvaranje smotre
Rimsko pozorište u Aosti

IL TEATRO ROMANO DI AOSTA
Režija: Benni Piazza
Italija 2012
Trajanje 18΄
Film predstavlja najznačajnije arheološko nalazište glavnog grada pokrajine Vale d’Aosta, drevne Auguste Salassorum – Rimski teatar čijim se impoznatnim ostacima i danas divimo. Takođe, film predstavlja različite faze romanizacije pokrajine Vale d’Aosta kao i ekonomski i društveni razvoj glavnog grada koga nazivaju i Alpski Rim.

18.30
Velika igra. Arheologija i politika

Das große Spiel. Archäologie und Politik
Režija: Thomas Tode, Rasmus Gerlach
Nemačka 2011.
Trajanje: 20’
Filmski pristup istoimenoj izložbi održanoj u Esenu a koja govori o arheolozima koji su postali delom velike političke scene. U offu sudelujemo u imaginarnom sudskom procesu koji se vodi protiv deset čuvenih arheologa aktivnih na Srednjem istoku. Slušamo iznesene optužbe i odbranu, kao i dokaze u korist ili protiv ovih arheologa i njihovog rada, između ostalog njihovo delovanje u okviru raznih tajnih službi. Kakva je odgovornost Evrope u pogledu stečenih predmeta u vreme kolonijalizma? Suprotno ranijim pretpostavkama, arheologija i politika bile su tesno povezane.

19.00

I Monumentalni kompleks Svetog Orsa u Aosti od IV  do XI veka

IL COMPLESSO MONUMENTALE DI SANT’ORSO IN AOSTA dal IV all’XI secolo
Režija: Paolo Albanese
Italija 2009
Trajanje 16΄

II Monumentalni kompleks Svetog Orsa u Aosti od XII  do XXI veka

IL COMPLESSO MONUMENTALE DI SANT’ORSO IN AOSTA dal XII al XXI secolo
Režija: Paolo Albanese
Italija 2010
Trajanje 18΄
Ova dva filma predstavljaju jednu vrstu obilaska sa vodičem ovog veličanstvenog religioznog kompleksa regije Vale d’Aosta. Prikazana je evolucija zdanja od jednostavne kuće za molitvu do sadašnjeg bisera arhitekture koji u svojoj strukturi reflektuje različite političke, religiozne i kulturne istorije najmanjeg regiona u Italiji.

20.00
Moć elemenata: Voda

Die Macht der Elemente: Wasser
Režija: Charles Colville, Ruth Omphalius
Nemačka 2011.
Trajanje 43′
Dokumentarni serijal od četiri epizode „Moć Elemenata“ nastao u saradnji sa BBC, posvećen je u svakoj epizodi jednom od klasičnih elemenata: vatri, vodi, zemlji i vazduhu. Druga epizoda opisuje uticaj elementa vode na istoriju i današnjicu čovečanstva.

 

Petak 24.04.

18.00
Moć elemenata: Vazduh

Die Macht der Elemente: Luft
Režija: Charles Colville, Ruth Omphalius
Nemačka 2011.
Trajanje 44′
Dokumentarni serijal od četiri epizode „Moć Elemenata“ nastao u saradnji sa BBC, posvećen je u svakoj epizodi jednom od klasičnih elemenata: vatri, vodi, zemlji i vazduhu. Treća epizoda opisuje uticaj elementa vazduha na istoriju i današnjicu čovečanstva

19.00
Vreme metala. Nastajanje hijerarhije

Metall – Zeiten. Oder: Die Hierarchisierung der Gesellschaft
Režija: Petrus van der Let
Austrija 2015.
Trajanje: 43’
Koliko je pojava korišćenja metala uticala na razvoj civilizacije. Na interesantan način film prikazuje kako je čovek od metala počeo da pravi oruđe i oružje koje je koristio u svakodnevnoj upotrebi.

20.00
Lipari, luka za koju niko nije mislio da postoji

Lipari, il porto che nessuno pensava esistesse
Režija: Roberto Rinaldi
Italija 2009.
Trajanje: 26΄
Neočekivana arheološka otkrića unose svetlost na lokalitet za koji se nije znalo da  postoji. Lipari, nejveće od Eolskih ostrva, iznenađuje posetioce svojom prirodnom lepotom i  neverovatnim bogastvom svog arheološkog nasleđa.

 

Subota 25.04.

18.00
Zvuci kamenog doba

Klänge der Steinzeit
Režija: Petrus van der Let
Austrija 2014.
Trajanje: 44’
Da li je čovek u praistoriji imao muzičke instrumente i da li je znao da njima proizvodi zvukove? Kako je od kosti i roga mogao da napravi muzički instrument u najranijoj praistoriji.

19.00
Žena u Pompeji

La donna a Pompei
Režija: Oreste Tartaglione
Italija 1966.
Trajanje: 10΄
Dragoceni dokumentarni film koji predstavlja i jednu vrstu antologije  Spun River na ženski način.  Natpisi, arheološke iskopine i ostala svedočanstva govore nam o bogatim gospođama, robinjama, prositutkama, o ženama iz različitih društvenih klasa i miljea koje su se nalazile u Pompeji u finalnim danima erupcije.

19.15
Grad potonulih bogova

Miasto zatopionych Bogów
Režija: Zdzisław Cozac
Poljska 2013.
Trajanje: 44′
Film prati arheološka istraživanja drevnog grada Volin (Volin) koji se nalazio na obali baltičkog mora i za koga se vezuju brojne legende.

20.30
Viminacium – imperija Srbije

Režija: Marijana Petrović
Srbija 2014.
Trajanje: 13′
Kratka filmska priča o nekadašnjem sjaju i propasti rimskog grada i vojnog logora – Viminacijuma, skrenula je pažnju ne samo nacionalne, već i svetske javnosti koja sa nestrpljenjem očekuje da Viminacijum na svetskoj kulturno-istorijskoj sceni zauzme mesto koje mu s pravom pripada.

Muzej grada Novog Sada © 2024.