(021) 6433-145

Назад на све вести

XVI МЕЂУНАРОДНА СМОТРА АРХЕОЛОШКОГ ФИЛМА

МУЗЕЈ ГРАДА НОВОГ САДА
и
НАРОДНИ МУЗЕЈ У БЕОГРАДУ
XVI МЕЂУНАРОДНА СМОТРА АРХЕОЛОШКОГ ФИЛМА

 Католичка порта 5, Културни центар Новог Сада

П Р О Г Р А М :

Четвртак 23.04.

18.00  Отварање смотре
Римско позориште у Аости

IL TEATRO ROMANO DI AOSTA
Режија: Benni Piazza
Италија 2012
Трајање 18΄
Филм представља најзначајније археолошко налазиште главног града покрајине Vale d’Aosta, древне Auguste Salassorum – Римски театар чијим се импознатним остацима и данас дивимо. Такође, филм представља различите фазе романизације покрајине Vale d’Aosta као и економски и друштвени развој главног града кога називају и Алпски Рим.  

18.30
Велика игра. Археологија и политика

Das große Spiel. Archäologie und Politik
Режија: Thomas Tode, Rasmus Gerlach
Немачка 2011.
Трајање: 20’
Филмски приступ истоименој изложби одржаној у Есену а која говори о археолозима који су постали делом велике политичке сцене. У offu суделујемо у имагинарном судском процесу који се води против десет чувених археолога активних на Средњем истоку. Слушамо изнесене оптужбе и одбрану, као и доказе у корист или против ових археолога и њиховог рада, између осталог њихово деловање у оквиру разних тајних служби. Каква је одговорност Европе у погледу стечених предмета у време колонијализма? Супротно ранијим претпоставкама, археологија и политика биле су тесно повезане.

19.00

I Монументални комплекс Светог Орса у Аости од IV  до XI века

IL COMPLESSO MONUMENTALE DI SANT’ORSO IN AOSTA dal IV all’XI secolo
Режија: Paolo Albanese
Италија 2009
Трајање 16΄

II Монументални комплекс Светог Орса у Аости од XII  до XXI века

IL COMPLESSO MONUMENTALE DI SANT’ORSO IN AOSTA dal XII al XXI secolo
Режија: Paolo Albanese
Италија 2010
Трајање 18΄
Ова два филма представљају једну врсту обиласка са водичем овог величанственог религиозног комплекса регије Vale d’Aosta. Приказана је еволуција здања од једноставне куће за молитву до садашњег бисера архитектуре који у својој структури рефлектује различите политичке, религиозне и културне историје најмањег региона у Италији.

20.00
Моћ елемената: Вода

Die Macht der Elemente: Wasser
Режија: Charles Colville, Ruth Omphalius
Немачка 2011.
Трајање 43′
Документарни серијал од четири епизоде „Моћ Елемената“ настао у сарадњи са BBC, посвећен је у свакој епизоди једном од класичних елемената: ватри, води, земљи и ваздуху. Друга епизода описује утицај елемента воде на историју и данашњицу човечанства.

 

Петак 24.04.

18.00
Моћ елемената: Ваздух

Die Macht der Elemente: Luft
Режија: Charles Colville, Ruth Omphalius
Немачка 2011.
Трајање 44′
Документарни серијал од четири епизоде „Моћ Елемената“ настао у сарадњи са BBC, посвећен је у свакој епизоди једном од класичних елемената: ватри, води, земљи и ваздуху. Трећа епизода описује утицај елемента ваздуха на историју и данашњицу човечанства

19.00
Време метала. Настајање хијерархије

Metall – Zeiten. Oder: Die Hierarchisierung der Gesellschaft
Режија: Petrus van der Let
Аустрија 2015.
Трајање: 43’
Колико је појава коришћења метала утицала на развој цивилизације. На интересантан начин филм приказује како је човек од метала почео да прави оруђе и оружје које је користио у свакодневној употреби.

20.00
Липари, лука за коју нико није мислио да постоји

Lipari, il porto che nessuno pensava esistesse
Режија: Roberto Rinaldi
Италија 2009.
Трајање: 26΄
Неочекивана археолошка открића уносе светлост на локалитет за који се није знало да  постоји. Липари, нејвеће од Еолских острва, изненађује посетиоце својом природном лепотом и  невероватним богаством свог археолошког наслеђа.

 

Субота 25.04.

18.00
Звуци каменог доба

Klänge der Steinzeit
Режија: Petrus van der Let
Аустрија 2014.
Трајање: 44’
Да ли је човек у праисторији имао музичке инструменте и да ли је знао да њима производи звукове? Како је од кости и рога могао да направи музички инструмент у најранијој праисторији.

19.00
Жена у Помпеји 

La donna a Pompei
Режија: Oreste Tartaglione
Италија 1966.
Трајање: 10΄
Драгоцени документарни филм који представља и једну врсту антологије  Spun River на женски начин.  Натписи, археолошке ископине и остала сведочанства говоре нам о богатим госпођама, робињама, проситуткама, о женама из различитих друштвених класа и миљеа које су се налазиле у Помпеји у финалним данима ерупције.

19.15
Град потонулих богова

Miasto zatopionych Bogów
Режија: Zdzisław Cozac
Пoљскa 2013.
Трајање: 44′
Филм прати археолошка истраживања древног града Волин (Volin) који се налазио на обали балтичког мора и за кога се везују бројне легенде.

20.30
Viminacium – империја Србије

Режија: Маријана Петровић
Србија 2014.
Трајање: 13′
Кратка филмска прича о некадашњем сјају и пропасти римског града и војног логора – Viminacijuma, скренула је пажњу не само националне, већ и светске јавности која са нестрпљењем очекује да Viminacijum на светској културно-историјској сцени заузме место које му с правом припада.

Музеј града Новог Сада © 2024.