(021) 6433-145

Nazad na sve vesti

Veče ljubavne poezije i muzejsko prelo

Veče ljubavne poezije i muzejsko prelo
na izložbi „HAJDE, BRATE, KUPI SVATE – SRPSKA SVADBA“

Oduvek se ljubav iskazivala i pesničkim stihovima. Neki od njih sačuvani su kroz vekove, a mnogi nastaju i danas. Pesma je sastavni deo svadbe, ali je i svadba opevana u mnogim pesmama. Mnoge svadbe bitnih istorijskih ličnosti narod je opevao, a usmenim predanjem sačuvao, kao i  svadbene običaje opisane u njima. Jedna od najlepših epskih pesama-balada jeste „Ženidba Milića Barjaktara“. Svadba je, u celom svom toku, praćena odgovarajućim pesmama kao nekom vrstom specifičnog komentara svatovskih događaja. Tačno se zna koja pesma, na koji način se, kada i gde izvodi. Pevalo se prilikom kićenja svatova, ulaska u mladinu kuću, njenog izvođenja, stavljanja venca na mladinu glavu, polaska od njene kuće do dolaska momkovoj kući…

U okviru izložbe „Hajde, brate, kupi svate – srpska svadba“ održava se muzejsko prelo i veče ljubavne poezije pod nazivom Reci ljubavi: DA!
Svoje stihove sa prisutnima podeliće pesnici: Viktor Radun Teon, Snežana Aleksić Stanojlović, Radojka Rea Sartori i Ljubinko Zvizdić. Muzička pratnja biće im na gitari kantautor Goran Mićić. Moderator programa je Mirjana Nikolić.

Zbirka strane umetnosti, Dunavska 29, Novi Sad
Utorak, 04.04.2017. godine, 19-21 sat

Muzej grada Novog Sada © 2024.