(021) 6433-145

Назад на све вести

Вече љубавне поезије и музејско прело

Вече љубавне поезије и музејско прело
на изложби ХАЈДЕ, БРАТЕ, КУПИ СВАТЕ – СРПСКА СВАДБА

Одувек се љубав исказивала и песничким стиховима. Неки од њих сачувани су кроз векове, а многи настају и данас. Песма је саставни део свадбе, али је и свадба опевана у многим песмама. Многе свадбе битних историјских личности народ је опевао, а усменим предањем сачувао, као и  свадбене обичаје описане у њима. Једна од најлепших епских песама-балада јесте „Женидба Милића Барјактара“. Свадба је, у целом свом току, праћена одговарајућим песмама као неком врстом специфичног коментара сватовских догађаја. Тачно се зна која песма, на који начин се, када и где изводи. Певало се приликом кићења сватова, уласка у младину кућу, њеног извођења, стављања венца на младину главу, поласка од њене куће до доласка момковој кући…

У оквиру изложбеХајде, брате, купи свате – српска свадба одржава се музејско прело и вече љубавне поезије под називом Реци љубави: ДА!
Своје стихове са присутнима поделиће песници: Виктор Радун Теон, Снежана Алексић Станојловић, Радојка Реа Сартори и Љубинко Звиздић. Музичка пратња биће им на гитари кантаутор Горан Мићић. Модератор програма је Мирјана Николић.

Збирка стране уметности, Дунавска 29, Нови Сад
Уторак, 04.04.2017. године, 19-21 сат

Музеј града Новог Сада © 2021.