(021) 6433-145

Nazad na sve vesti

Svečano otvaranje izložbe Ženska strana Grčkoškolske ulice

Dragi naši sugrađani  i posetioci,

U Zbirci strane umetnosti (Dunavska 29) u petak, 2. juna sa početkom u 19 časova biće svečano otvorena izložba Ženska strana Grčkoškolske ulice, autorke Ivane Jovanović Gudurić.

Izložba Ženska strana Grčkoškolske ulice prikazuje proces stvarnja, takozvane, ženske građanske kulture na našem prostoru, tokom poslednjih decenija 19. i prvih decenija 20. veka. Osnovu postavke čini interpretacija biografija tri novosađanke – Mileve Simić, Zore Vučetić Stefanović i Vide Vulko Varađanin. Navedene sugrađanke potiču iz građanskih porodica čiji su članovi bili predstavnici intelektualne, obrazovne i umetničke elite i koji su predvodili srpski nacionalni pokret na prostoru Austrougarske monarhije. Svojim životnim i profesionalnim izborima one će dalje razvijati svoje identitete, a izlaskom u prostor javnosti, kroz različite njegove segmente (književnost, obrazovanje, muzika, humanirarni i društveni rad) svaka od izabranih ličnosti ostvarila je izuzetno veliki doprinos u izgradnji nove ženske građanske kulture. Na izložbi je predstavljen i rad značajnih ženskih obrazovnih i društvenih institucija poput Srpske više devojačke škole,  Dobrotvorne zaduga srpkinja novosatkinja, Ženskog muzičkog udruženje.

Osnovu postavke čine predmeti koji se kao posebne zaostavštine izabranih novosađanki čuvaju u fondu Muzeja grada Novog Sada. Radi se o različtim memorabilijima, ličnim predmetima, delovima porodičnih arhiva i drugoj vrednoj građi koja svedoči ne samo o njihovim vlasnicama, već i o vremenu i prostoru u kojem su one živele i delovale.

Izložbu možete pogledati svakog dana, osim ponedeljkom, od 10 do 18 časova u Zbirci strane umetnosti, Dunavka 29.

Dobro došli,

Vaš Muzej

Muzej grada Novog Sada © 2024.