(021) 6433-145

Назад на све вести

Свечано отварање изложбе Женска страна Грчкошколске улице

Драги наши суграђани  и посетиоци,

У Збирци стране уметности (Дунавска 29) у петак, 2. јуна са почетком у 19 часова биће свечано отворена изложба Женска страна Грчкошколске улице, ауторке Иванe Јовановић Гудурић.

Изложба Женска страна Грчкошколске улице приказује процес стварња, такозване, женске грађанске културе на нашем простору, током последњих деценија 19. и првих деценија 20. века. Основу поставке чини интерпретација биографија три новосађанке – Милеве Симић, Зоре Вучетић Стефановић и Виде Вулко Варађанин. Наведене суграђанке потичу из грађанских породица чији су чланови били представници интелектуалне, образовне и уметничке елите и који су предводили српски национални покрет на простору Аустроугарске монархије. Својим животним и професионалним изборима оне ће даље развијати своје идентитете, а изласком у простор јавности, кроз различите његове сегменте (књижевност, образовање, музика, хуманирарни и друштвени рад) свака од изабраних личности остварила је изузетно велики допринос у изградњи нове женске грађанске културе. На изложби је представљен и рад значајних женских образовних и друштвених институција попут Српске више девојачке школе,  Добротворне задуга српкиња новосаткиња, Женског музичког удружење.

Основу поставке чине предмети који се као посебне заоставштине изабраних новосађанки чувају у фонду Музеја града Новог Сада. Ради се о различтим меморабилијима, личним предметима, деловима породичних архива и другој вредној грађи која сведочи не само о њиховим власницама, већ и о времену и простору у којем су оне живеле и деловале.

Изложбу можете погледати сваког дана, осим понедељком, од 10 до 18 часова у Збирци стране уметности, Дунавка 29.

Добро дошли,

Ваш Музеј

Музеј града Новог Сада © 2024.