(021) 6433-145

Nazad na sve vesti

Svečano otvaranje izložbe „Putevima Rajačića“, autorke dr Gordane Petković

Dragi posetioci,

U Zavičajnoj zbirci u Sremskim Karlovcima ( Patrijarha Rajačića 16) danas, 7. juna 2023. godine sa početkom u 19 časova biće svečano otvorena izložba „Putevima Rajačića“, autorke dr Gordane Petković.

Izložbu će otvoriti Nјegovo preosveštenstvo Gospodin Vasilije, episkop sremski.

U godini u kojoj obeležavamo  175 godina od Majske skupštine, Muzej grada Novog Sada, priredio je  izložbu o znamenitoj srpskoj porodici Rajačić, u čijoj palati je danas smeštena Zavičajna zbirka u Sremskim Karlovcima.

Porodica Rajačić  pripadala je zahvalјujući baronskoj tituli,  srpskom plemstvu u Vojvodini u drugoj polovini 19. i prvoj polovini 20. veka. Poreklom je iz Like, polazišta iz kojeg su članovi ove razgranate porodice kretali na svoj životni put, vođeni različitim pozivima, u različite delove Austrijskog carstva.

Najznačajniji predstavnik porodice je Josif Rajačić (1785–1861), episkop dalmatinski i vršački, mitropolit karlovački i patrijarh srpski, koji je imao ogromnu i vrlo kompleksnu ulogu u Srpskom narodnom pokretu 1848/1849. godine, tokom kojeg je predvodio čitav srpski narod u Austrijskom carstvu. Godine 1861. patrijarh je od austrijskog cara Franca Jozefa I dobio baronsku titulu, na koju su imali pravo i potomci njegovog brata Isaka.Titulu barona brinjskih ili barona od Brinja nosili su, zatim, i potomci Danila Rajačića.

S obzirom na to da je porodica bila brojna i da su njeni pripadnici živeli i bili aktivni na širem prostoru, u razdoblјu od početka 19. do sredine 20. veka, od Like preko Zagreba, Beča, Budimpešte, Sremskih Karlovaca, Osijeka, Temišvara, Vukovara, Sarajeva, Sombora do drugih mesta, na izložbi su zastuplјeni, pored patrijarha Josifa Rajačića, najpoznatiji i najaktivniji članovi porodice, koji su istovremeno, gotovo svi bili, i stanovnici palate Ilion u Sremskim Karlovcima.

Na izložbi su predstavlјeni dokumenti, fotografije, portreti, nameštaj i lični predmeti članova porodice Rajačić.

Dobro došli,

Vaš Muzej

 

 

Muzej grada Novog Sada © 2024.