(021) 6433-145

Назад на све вести

Свечано отварање изложбе „Путевима Рајачића“, ауторке др Гордане Петковић

Драги посетиоци,

У Завичајној збирци у Сремским Карловцима ( Патријарха Рајачића 16) данас, 7. јуна 2023. године са почетком у 19 часова биће свечано отворена изложба „Путевима Рајачића“, ауторке др Гордане Петковић.

Изложбу ће отворити Његово преосвештенство Господин Василије, епископ сремски.

У години у којој обележавамо  175 година од Мајске скупштине, Музеј града Новог Сада, приредио је  изложбу о знаменитој српској породици Рајачић, у чијој палати је данас смештена Завичајна збирка у Сремским Карловцима.

Породица Рајачић  припадала је захваљујући баронској титули,  српском племству у Војводини у другој половини 19. и првој половини 20. века. Пореклом је из Лике, полазишта из којег су чланови ове разгранате породице кретали на свој животни пут, вођени различитим позивима, у различите делове Аустријског царства.

Најзначајнији представник породице је Јосиф Рајачић (1785–1861), епископ далматински и вршачки, митрополит карловачки и патријарх српски, који је имао огромну и врло комплексну улогу у Српском народном покрету 1848/1849. године, током којег је предводио читав српски народ у Аустријском царству. Године 1861. патријарх је од аустријског цара Франца Јозефа И добио баронску титулу, на коју су имали право и потомци његовог брата Исака.Титулу барона брињских или барона од Бриња носили су, затим, и потомци Данила Рајачића.

С обзиром на то да је породица била бројна и да су њени припадници живели и били активни на ширем простору, у раздобљу од почетка 19. до средине 20. века, од Лике преко Загреба, Беча, Будимпеште, Сремских Карловаца, Осијека, Темишвара, Вуковара, Сарајева, Сомбора до других места, на изложби су заступљени, поред патријарха Јосифа Рајачића, најпознатији и најактивнији чланови породице, који су истовремено, готово сви били, и становници палате Илион у Сремским Карловцима.

На изложби су представљени документи, фотографије, портрети, намештај и лични предмети чланова породице Рајачић.

Добро дошли,

Ваш Музеј

Музеј града Новог Сада © 2021.