(021) 6433-145

Nazad na sve vesti

SVEČANO OTVARANJE IZLOŽBE: NOVI SAD – SLOBODAN GRAD

Svečano otvaranje izložbe Novi Sad – slobodan grad, povodom 270 godina od sticanja statusa slobodnog kraljevskog grada, održaće se u utorak, 24. aprila 2018. godine, sa početkom u 13 časova, u Zbirci strane umetnosti, Dunavska 29. Autor izložbe je dr Agneš Ozer, istoričar i muzejski savetnik. Na otvaranju će govoriti Dalibor  Rožić, član Gradskog veća zadužen za kulturu i mr Siniša Jokić, direktor Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture,  recenzent izložbe.

Izložba je posvećena 270. godišnjici dobijanja statusa slobodnog kraljevskog grada, koji su građani Petrovaradinskog šanca otkupili za 80 000 rajnskih forinti. Status slobodnog kraljevskog grada  je dobijen 1. februara 1748. godine. Tada je Petrovaradinski šanac dobio i novo ime  koje je carica i kraljica Marija Terezija sama odabrala za grad – latinski Neoplanta, nemački Nojsatz, mađarski Ujvidek, i prevedeno na srpski Novi Sad. Kao slobodno trgovište,  činom elibertacije obezbeđeni su i uslovi za brži urbani razvoj. Osim Elibertacione diplome, koja u 21 tački nabraja prava i prihode koji su preneti na grad, pre 270 godina, 23. marta 1748. godine, na dan uspostavljanja gradske vlasti, donet je i prvi Statut Novog Sada.

Nakon sticanja statusa slobodnog kraljevskog grada, Novi Sad, je od male varošice na južnim granicama nekadašnje Carevine, potom Dvojne monarhije, nakon 1918. godine prisjedinjenjem Vojvodine Srbiji, a od 1929. godine i kao sedište Dunavske banovine, doživeo transformaciju i postao ekonomski i administrativni centar i moderan grad. Nakon Drugog svetskog rata, kao sedište Autonomne pokrajine Vojvodine dospeo je u red najvećih gradova u nekadašnjoj Jugoslaviji, a danas u Republici Srbiji, posle Beograda, po broju stanovnika i veličini smatra se drugim najvećim gradom u državi.

Autor izložbe kroz multimedijalnu izložbu, sa velikim brojem  originalnih predmeta, dokumenata, fotografija, filmskih zapisa i umetničkih ostvarenja, dočarava  posetiocima razne periode u istorijskom razvoju Novog Sada. Izložbu upotpunjuje prateća publikacija, sa izborom iz bogate dokumentacije Muzeja grada Novog Sada.

Izložba će biti otvorena do 2. juna 2018. godine. Tokom trajanja izložbe biće organizovan prigodan prateći program.

Muzej grada Novog Sada © 2021.