(021) 6433-145

Назад на све вести

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ: НОВИ САД – СЛОБОДАН ГРАД

Свечано отварање изложбе Нови Сад – слободан град, повoдом 270 година од стицања статуса слободног краљевског града, одржаће се у уторак, 24. априла 2018. године, са почетком у 13 часова, у Збирци стране уметности, Дунавска 29. Аутор изложбе је др Агнеш Озер, историчар и музејски саветник. На отварању ће говорити Далибор  Рожић, члан Градског већа задужен за културу и мр Синиша Јокић, директор Градског завода за заштиту споменика културе,  рецензент изложбе.

Изложба је посвећена 270. годишњици добијања статуса слободног краљевског града, који су грађани Петроварадинског шанца откупили за 80 000 рајнских форинти. Статус слободног краљевског града  је добијен 1. фебруара 1748. године. Тада је Петроварадински шанац добио и ново име  које је царица и краљица Марија Терезија сама одабрала за град – латински Неопланта, немачки Нојсатз, мађарски Ујвидек, и преведено на српски Нови Сад. Као слободно трговиште,  чином елибертације обезбеђени су и услови за бржи урбани развој. Осим Елибертационе дипломе, која у 21 тачки набраја права и приходе који су пренети на град, пре 270 година, 23. марта 1748. године, на дан успостављања градске власти, донет је и први Статут Новог Сада.

Након стицања статуса слободног краљевског града, Нови Сад, је од мале варошице на јужним границама некадашње Царевине, потом Двојне монархије, након 1918. године присједињењем Војводине Србији, а од 1929. године и као седиште Дунавске бановине, доживео трансформацију и постао економски и административни центар и модеран град. Након Другог светског рата, као седиште Аутономне покрајине Војводине доспео је у ред највећих градова у некадашњој Југославији, а данас у Републици Србији, после Београда, по броју становника и величини сматра се другим највећим градом у држави.

Аутор изложбе кроз мултимедијалну изложбу, са великим бројем  оригиналних предмета, докумената, фотографија, филмских записа и уметничких остварења, дочарава  посетиоцима разне периоде у историјском развоју Новог Сада. Изложбу употпуњује пратећа публикација, са избором из богате документације Музеја града Новог Сада.

Изложба ће бити отворена до 2. јуна 2018. године. Током трајања изложбе биће организован пригодан пратећи програм.

Музеј града Новог Сада © 2021.