(021) 6433-145

Nazad na sve vesti

SVEČANO OTVARANJE IZLOŽBE: „DAN ZA ISTORIJU“

SVEČANO OTVARANJE IZLOŽBE:  „DAN ZA ISTORIJU – 100 GODINA OD ULASKA SRPSKE VOJSKE U NOVI SAD“

U istoriji svakog naroda, pa sledstveno tome i država i naselja, postoje događaji koji su bili istorijska prekretnica u ekonomskom, društvenom i političkom smislu. Za Novi Sad takav datum bio je 9. novembar 1918. godine. Radilo se o istorijskom trenutku, kada je najveći srpski grad u Monarhiji, kulturni, obrazovni centar Srba u Ugarskoj „postao središte događaja, koji su označili kraj života u jednoj državi i organizaciju i stvaranje druge države“, o kojoj su Srbi, kao i drugi južnoslovenski narodi vekovima sanjali.

Izložba „Dan za istoriju – 9. novembar 1918.“, Muzeja grada Novog Sada, realizuje se povodom obeležavanja 100 godina od ulaska Srpske vojske u Novi Sad. Postavku čini serija profesionalnih i amaterskih fotografija, kao i drugih originalnih predmeta, koji su nastali tih sudbonosnih novembarskih dana, sa kojima je Novi Sad zakoračio u dvadeseti vek.

Izložba će biti postavljena u Zbirci strane umetnosti (Dunavska 29), u zgradi ispred koje su zajedno prošli srpski vojnici i srpsko stanovništvo Novog Sada koje je svečano dočekalo oslobodioce.

Autor izložbe je dr Agneš Ozer, muzejska savetnica i istoričarka.

Svečano otvaranje izložbe je u petak, 9. novembra 2018. godine, sa početkom u 12 časova, u Zbirci strane umetnosti, Dunavska ulica 29, u Novom Sadu.

Muzej grada Novog Sada © 2024.