(021) 6433-145

Назад на све вести

ДАН ЗА ИСТОРИЈУ – 100 ГОДИНА ОД УЛАСКА СРПСКЕ ВОЈСКЕ У НОВИ САД

У историји сваког народа, па следствено томе и држава и насеља, постоје догaђаjи који су били историјскa прекретницa у економском, друштвеном и политичком смислу. За Нови Сад такав датум био је 9. новембар 1918. године. Радило се о историјском тренутку, када је највећи српски град у Монархији, културни, образовни центар Срба у Угарској „постао средиште догађаја, који су означили крај живота у једној држави и организацију и стварање друге државе“, о којој су Срби, као и други јужнословенски народи вековима сањали.

Изложба „Дан за историју – 9. новембар 1918.“, Музеја града Новог Сада, реализује се поводом обележавања 100 година од уласка Српске војске у Нови Сад. Поставку чини серија професионалних и аматерских фотографија, као и других оригиналних предмета, који су настали тих судбоносних новембарских дана, са којима је Нови Сад закорачио у двадесети век.

Изложба ће бити постављена у Збирци стране уметности (Дунавска 29), у згради испред које су заједно прошли српски војници и српско становништво Новог Сада које је свечано дочекало ослободиоце.

Аутор изложбе је др Агнеш Озер, музејска саветница и историчарка.

Свечано отварање изложбе је у петак, 9. новембра 2018. године, са почетком у 12 часова, у Збирци стране уметности, Дунавска улица 29, у Новом Саду.

Музеј града Новог Сада © 2024.