(021) 6433-145

Nazad na sve vesti

Stogodišnjica od proglašenja Srpske patrijaršije

Povodom značajnog jubileja od proglašenja Srpske patrijaršije, Muzej grada Novog Sada priredio je izložbu Stogodišnjica od proglašenja Srpske patrijaršije.

U Patrijaršijskom dvoru u Sremskim Karlovcima, u subotu 14. maja 2022. godine s početkom u 18 časova, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe.

Izložbu će, uz prisustvo gradonačelnika Grada Novog Sada gospodina Miloša Vučevića, predsednika Pokrajinske vlade Vojvodine gospodina Igora Mirovića, Njegovog preosveštenstva episkopa sremskog gospodina Vasilija i brojnih arhijereja SPC i drugih zvanica, otvoriti njegova svetost patrijarh srpski gospodin Porfirije.

Muzej grada Novog Sada u saradnji sa  Muzejom SPC, Arhivom SPC iz Beograda, Istorijskim arhivom grada Novog Sada, Eparhijom bačkom i Eparhijom sremskom realizovaće pomenutu izložbu.

Izložba Stogodišnjica od proglašenja Srpske patrijaršije rezultat je autorskog tima koji je predvodila dr Gordana Petković, istoričarka-muzejska savetnica Muzeja grada Novog Sada.

Izložba se sastoji iz dva segmenta. Uz pomoć arhivskih dokumenata i fotografija, u prvom segmentu, predstaviće se proces ujedinjenja SPC. U drugom segmentu, na osnovu sačuvanih opisa, biće rekonstrisan izgled Prestone dvorane u trenutku proglašenja Srpske patrijaršije (presto sa baldahinom, umetnička dela koja su tada bila izložena, Miroslavljevo jevanđelje…). Takođe, biće izloženi potreti srpskih patrijarha, od patrijarha Dimitrija do današnjeg poglavara SPC, kao i patrijaršijske insignije.

Izložba će biti otvorena  14. maja 2022. godine, a posetioci će biti u prilici da istu posete u naredne dve nedelje od trenutka otvaranja.

Muzej grada Novog Sada © 2024.