(021) 6433-145

Назад на све вести

Стогодишњица од проглашења Српске патријаршије.

Поводом значајног јубилеја од проглашења Српске патријаршије, Музеј града Новог Сада приредио је изложбу Стогодишњица од проглашења Српске патријаршије.

У Патријаршијском двору у Сремским Карловцима, у суботу 14. маја 2022. године с почетком у 18 часова, биће уприличено свечано отварање изложбе.

Изложбу ће, уз присуство градоначелника Града Новог Сада господина Милоша Вучевића, председника Покрајинске владе Војводине господина Игора Мировића, Његовог преосвештенства епископа сремског господина Василија и бројних архијереја СПЦ и других званица, отворити његова светост патријарх српски господин Порфирије.

Музеј града Новог Сада у сарадњи са  Музејом СПЦ, Архивом СПЦ из Београда, Историјским архивом града Новог Сада, Епархијом бачком и Епархијом сремском реализоваће поменуту изложбу.

Изложба Стогодишњица од проглашења Српске патријаршије резултат је ауторског тима који је предводила др Гордана Петковић, историчарка-музејска саветница Музеја града Новог Сада.

Изложба се састоји из два сегмента. Уз помоћ архивских докумената и фотографија, у првом сегменту, представиће се процес уједињења СПЦ. У другом сегменту, на основу сачуваних описа, биће реконстрисан изглед Престоне дворане у тренутку проглашења Српске патријаршије (престо са балдахином, уметничка дела која су тада била изложена, Мирослављево јеванђеље…). Такође, биће изложени потрети српских патријарха, од патријарха Димитрија до данашњег поглавара СПЦ, као и патријаршијске инсигније.

Изложба ће бити отворена  14. маја 2022. године, а посетиоци ће бити у прилици да исту посете у наредне две недеље од тренутка отварања.

Музеј града Новог Сада © 2024.