(021) 6433-145

Nazad na sve vesti

Stiže Nova godina : kićenje jelke

Novogodišnji ukrasi iz porodice Adamović

na izložbi

Stiže Nova godina : kićenje jelke

u Muzeju Grada Novog Sada

Izložba Stiže Nova godina : kićenje jelke – novogodišnji ukrasi iz porodice Adamović, čiji autor je Dušanka Marković, kustos muzejski savetnik, otvorena je do 15. januara 2022. godine. Posetioci je mogu pogledati u Muzeju grada Novog Sada, Tvrđava 4, Petrovaradin.

Naslednici porodice Adamović, gospođe Vesna Vider i njena kćerka Jelena Dragojević, poklonom od preko 2000 predmeta obogatile su zbirke Muzeja grada Novog Sada. Posebnu zbirku čine dekorativni predmeti za ukrašavanje jelke koji datiraju od druge do sedme decenije 20. veka kojima su članovi porodice Adamović, a pre svega Hilda rođ. Rajniš, njene kćerke Aleksandra i Anastasija udato Vider, kao i Anastasijine kćerka, Vesna Vider i unuka Jelena Dragojević rođ. Milošević, ulepšavali svoje božićne i novogodišnje proslave.

Porodica Adamović je najveći deo sačuvanih ukrasa nabavljala iz inostranstva. Donosili su ih članovi porodice sa svojih kako poslovnih, tako i turističkih putovanja. Među izloženim predmetima su svećice iz Danske, prskalice iz Francuske, držači za sveće iz Austrije, električne svećice iz Poljske, lamete iz Nemačke. Tu su i staklene kugle i trake koje su se, za vreme Kraljevine SHS, proizvodile u Hrvastkoj i Sloveniji. Mnoge predmete su i sami pravili od kartona, papira ili različitih plodova.

Pored izloženih predmeta, data su pojašnjenja za pojmove poput kalendara, Božića, Nove godine, unošenja zelenila u kuću i drugi narodni običaja od kojih su se neki zadržali do danas, dok su neki iskorenjeni. Tu su i priče i legende o Svetom Nikoli, Deda Mrazu, Isusu Hristu, staklenim ukrasima, kićenju jelke…

Nova godina je dan kada po kalendaru počinje sledeća godina. Ona je most, ali i granica. Most koji spaja dve godine i granica koja ih razdvaja. Zbog toga se njen dolazak proslavlja kao praznik. U današnje doba, većina razvijenih zemalja je prihvatila računanje vremena po gregorijanskom kalendaru i početak nove godine računa od 1. januara.

Muzej grada Novog Sada © 2024.