(021) 6433-145

Назад на све вести

Стиже Нова година : кићење јелке

Новогодишњи украси из породице Адамовић

на изложби

Стиже Нова година : кићење јелке

у Музеју Града Новог Сада

Изложба Стиже Нова година : кићење јелке – новогодишњи украси из породице Адамовић, чији аутор је Душанка Марковић, кустос музејски саветник, отворена је до 15. jануара 2022. године. Посетиоци је могу погледати у Музеју града Новог Сада, Тврђава 4, Петроварадин.

Наследници породице Адамовић, госпође Весна Видер и њена кћерка Јелена Драгојевић, поклоном од преко 2000 предмета обогатиле су збирке Музеја града Новог Сада. Посебну збирку чине декоративни предмети за украшавање јелке који датирају од друге до седме деценије 20. века којима су чланови породице Адамовић, а пре свега Хилда рођ. Рајниш, њене кћерке Александра и Анастасија удато Видер, као и Анастасијинe кћерка, Весна Видер и унука Јелена Драгојевић рођ. Милошевић, улепшавали своје божићне и новогодишње прославе.

Породица Адамовић је највећи део сачуваних украса набављала из иностранства. Доносили су их чланови породице са својих како пословних, тако и туристичких путовања. Међу изложеним предметима су свећице из Данске, прскалице из Француске, држачи за свеће из Аустрије, електричне свећице из Пољске, ламете из Немачке. Ту су и стаклене кугле и траке које су се, за време Краљевине СХС, производиле у Хрвасткој и Словенији. Многе предмете су и сами правили од картона, папира или различитих плодова.

Поред изложених предмета, дата су појашњења за појмове попут календара, Божића, Нове године, уношења зеленила у кућу и други народни обичаја од којих су се неки задржали до данас, док су неки искорењени. Ту су и приче и легенде о Светом Николи, Деда Мразу, Исусу Христу, стакленим украсима, кићењу јелке…

Нова година је дан када по календару почиње следећа година. Она је мост, али и граница. Мост који спаја две године и граница која их раздваја. Због тога се њен долазак прославља као празник. У данашње доба, већина развијених земаља је прихватила рачунање времена по грегоријанском календару и почетак нове године рачуна од 1. јануара.

Музеј града Новог Сада © 2024.