(021) 6433-145

Nazad na sve vesti

Senzacionalna izložba: CUATRO GATOS

Senzacionalna izložba u Muzeju grada Novog Sada
CUATRO GATOS
ČETIRI MAČORA – ČETIRI VELIKA ŠPANCA

Izložba Cuatro gatos predstavlja grafiku kao medij jednih od najznačajnijih umetnika savremenog doba. Poznata imena, Pikaso, Dali, Miro, Tapies, svaki pojedinačno, izuzetno inovativna umetnička ličnost, otvorili su horizonte umetnosti 20. veka i ostvarili nove pravce u likovnom jeziku. Iz tog bogatstva ideja mnogi savremenici traže i nađu stvaralačku pobudu i inspiraciju.

Sva četvorica umetnika izuzetno su plodonosni i stvorili su veoma značajne grafičke opuse. Upravo zbog same tehnologije grafičkog pristupa koji stvaraoca tera ka disciplinovanijem i promišljenijem umetničkom gestu, grafika jeste za posmatrača naročito zanimljiva, jer predstavlja karakter samog umetnika u pročišćenom obliku. Umetnik na grafičku ploču ili litografski kamen nanosi svoj najličniji rukopis, jer je usek u ploču ili potez na litografskom kamenu nepopravljiv i večit. Na izložbi će biti predstavljeni i radovi iz Pikasovog poslednjeg razdoblja kada mu je grafička ploča služila poput dnevnih zapisivanja meditacija starca uz večitu lepotu ženskog tela i erosa.

Izložba je dobila ime po čuvenom kafiću u Barseloni – Quatro gatos (Els Quatre Gats) poznatom po tome što su se u njemu okupljala najveća umetnička imena s početka XX veka, a pre svih Pikaso. Mesto je otvoreno 1897. godine i smatra se centrom modernizma katalonske prestonice.

Izbor dela je sačinjen od strane kolekcionara Lazara i Žive Vujić iz Ljubljane, koji su ujedno i vlasnici svih grafika.

Muzej grada Novog Sada, u saradnji sa galerijom New moment iz Beograda, upriličiće svečano otvaranje izložbe u četvrtak, 4. maja u 19 časova, u Zbirci strane umetnosti, Dunavska 29. Izložba će biti postavljena do 4. juna 2017. godine.

Muzej grada Novog Sada © 2024.