(021) 6433-145

Назад на све вести

Сензационална изложба: CUATRO GATOS

Сензационална изложба у Музеју града Новог Сада
CUATRO GATOS

ЧЕТИРИ МАЧОРА – ЧЕТИРИ ВЕЛИКА ШПАНЦА

Изложба Cuatro gatos представља графику као медиј једних од најзначајнијих уметника савременог доба. Позната имена, Пикасо, Дали, Миро, Тапиес, сваки појединачно, изузетно иновативна уметничка личност, отворили су хоризонте уметности 20. века и остварили нове правце у ликовном језику. Из тог богатства идеја многи савременици траже и нађу стваралачку побуду и инспирацију.

Сва четворица уметника изузетно су плодоносни и створили су веома значајне графичке опусе. Управо због саме технологије графичког приступа који ствараоца тера ка дисциплинованијем и промишљенијем уметничком гесту, графика јесте за посматрача нарочито занимљива, јер представља карактер самог уметника у прочишћеном облику. Уметник на графичку плочу или литографски камен наноси свој најличнији рукопис, јер је усек у плочу или потез на литографском камену непоправљив и вечит. На изложби ће бити представљени и радови из Пикасовог последњег раздобља када му је графичка плоча служила попут дневних записивања медитација старца уз вечиту лепоту женског тела и ероса.

Изложба је добила име по чувеном кафићу у Барселони – Quatro gatos (Els Quatre Gats) познатом по томе што су се у њему окупљала највећа уметничка имена с почетка XX века, а пре свих Пикасо. Место је отворено 1897. године и сматра се центром модернизма каталонске престонице.

Избор дела је сачињен од стране колекционара Лазарa и Живе Вујић из Љубљане, који су уједно и власници свих графика.

Музеј града Новог Сада, у сарадњи са галеријом New moment из Београда, уприличиће свечано отварање изложбе у четвртак, 4. маја у 19 часова, у Збирци стране уметности, Дунавска 29.

Изложба ће бити постављена до 4. јуна 2017. године.

Музеј града Новог Сада © 2024.