(021) 6433-145

Nazad na sve vesti

Promocija knjige: „SVATOVSKI OBIČAJI SOMBORSKIH I SALAŠARSKIH SRBA STAROSEDELACA“

Mladenci koji se proslavljaju 22. marta su praznik sa mnogo običaja u srpskom narodu. Na taj dan mesi se 40, odnosno 41 kolačić koji se nazivaju „mladenčići“, a simbolizuju dug, srećan i sladak bračni život. Proslavljaju ga supružnici u prvoj godini braka koji su venčani između dva praznika Mladenaca. Na taj dan mladenci primaju goste koji im donose darove. Smatra se da obeležavanje u vreme prolećne ravnodnevnice i buđenja proleća, na prenosan način, daju mladencima snagu i energiju vremena koje dolazi.

O ovim i mnogim drugim svadbenim običajima iz Sombora i okoline piše Slobodan Vukobratović u knjizi „Svatovski običaji somborskih i salašarskih Srba starosedelaca“. Promocija ove izuetno zanimljive i po svemu originalne knjige biće u Zbirci strane umetnosti, depandansu Muzeja grada Novog Sada, i to uoči crkvenog praznika Mladenci, 21. marta.

Na promociji, pored autora, govoriće etnolog dr Vesna Marjanović, recenzent Snežana Pisarić Milić, profesor Zlata Đerić, urednik izdanja i direktor Gradske biblioteke u Somboru Vladimir Jerković. U muzičkom delu promocije gostovaće članovi KUD-a „Ravangrad“ i gajdaš Maksim Mudrinić. Voditelj programa je Vladana Milić, a narator Cecilija Tomić.

Nakon promocije nastavlja se muzejsko prelo i priprema devojačke spreme u okviru izložbe „Hajde, brate, kupi svate – srpska svadba“ čiji autor i domaćin je viši kustos Dušanka Marković.

Rado Vas očekujemo u utorak, 21. marta 2017. godine, u 19 časova

Muzej grada Novog Sada © 2024.