(021) 6433-145

Назад на све вести

Промоција књиге: „СВАТОВСКИ ОБИЧАЈИ СОМБОРСКИХ И САЛАШАРСКИХ СРБА СТАРОСЕДЕЛАЦА“

Младенци који се прослављају 22. марта су празник са много обичаја у српском народу. На тај дан меси се 40, односно 41 колачић који се називају „младенчићи“, а симболизују дуг, срећан и сладак брачни живот. Прослављају га супружници у првој години брака који су венчани између два празника Младенаца. На тај дан младенци примају госте који им доносе дарове. Сматра се да обележавање у време пролећне равнодневнице и буђења пролећа, на преносан начин, дају младенцима снагу и енергију времена које долази.

О овим и многим другим свадбеним обичајима из Сомбора и околине пише Слободан Вукобратовић у књизи „Сватовски обичаји сомборских и салашарских Срба староседелаца“. Промоција ове изуетно занимљиве и по свему оригиналне књиге биће у Збирци стране уметности, депандансу Музеја града Новог Сада, и то уочи црквеног празника Младенци, 21. марта.

На промоцији, поред аутора, говориће етнолог др Весна Марјановић, рецензент Снежана Писарић Милић, професор Злата Ђерић, уредник издања и директор Градске библиотеке у Сомбору Владимир Јерковић. У музичком делу промоције гостоваће чланови КУД-а „Раванград“ и гајдаш Максим Мудринић. Водитељ програма је Владана Милић, а наратор Цецилија Томић.

Након промоције наставља се музејско прело и припрема девојачке спреме у оквиру изложбе „Хајде, брате, купи свате – српска свадба“ чији аутор и домаћин је виши кустос Душанка Марковић.

Радо Вас очекујемо у уторак, 21. марта 2017. године, у 19 часова

Музеј града Новог Сада © 2024.