(021) 6433-145

Nazad na sve vesti

Promocija knjiga – Izložba: Savka Subotić

Izložba : Savka Subotić – narodna majka

Promocija knjiga

Izložba „Savka Subotić – narodna majka“, autora muzejskog savetnika Dušanke Marković, otvorena je u Zbirci strane umetnosti, u Novom Sadu, u petak 23. novembra. Izložba predstavlja omaž ženi čiji život je i započeo i pre sto godina završio u našem gradu. Više od šest decenija Savka Subotić je radila na preporodu ženskog rukotvorstva, razvoju domaće tekstilne industrije i upoznavanju kako domaće, tako i svetske javnosti sa njenim vrednostima. Njen rad se nije svodio samo na prikupljanje i obradu proizvoda narodne tekstilne delatnosti, nego je nastojala da prilagodi narodne motive i dizajn tadašnjim modnim trendovima. Jedan od vidova prezentacije i plasmana ženskog platnarstva bile su izložbe. Na mnoge od njih Savka je uspela izneti rad Srpkinja (Budimpešta, Pariz, Prag).

Stvaranje prvih žeskih udruženja na našim prostorima vezano je sa ime Savke Subotić. Ona je, još 1865, u Zagrebu, inicirala osnivanje humanitarnog „Odbora gospođa“, a u Novom Sadu je dve godine kasnije osnovala „Prvu žensku zadrugu“, iz koje će, 1880. godine iznići „Dobrotvorna zadruga Srpkinja Novosatkinja‟. Dar koji je proslavio Savku Subotić bio je besedništvo. Svoje govore je bazirala na aforizmima, koje je i sama pisala, na narodnim umotvorinama i narodnom predanju… Prvi govor je održala još 1966, a četiri predavanja, koja su imala svetski značaj, održala je 1910, 1911. i 1913. u Beču i Budimpešti.

U okviru izložbe biće održana promocije dve knjige čiji sadržaji su posvećeni radu Savke Subotić. To su:

– Nastajanje narodne umetnosti, autora muzejskog savetnika Katarine Radisavljević. Izdavači su Muzej Vojvodine i  Etnografski muzej u Beogradu. O knjizi, pored autora, govori kustos – muzejski savetnik Etnografskog muzeja u Beogradu, Marina Cvetković.

– Savka Subotić (1834‒1918) ‒ žena koja ništa nije prećutala, autora dr Gordane Stojaković. Izdavač ove publikacije je Akademska knjiga iz Novog Sada. O knjizi, pored autora, govori publicistkinja i novinarka, Jovanka Zlatković

U programu će učestvovati članice Kola srpskih sestara Eparhije bačke Novi Sad.

Promocija knjiga biće održana u sredu, 28. novembra, sa početkom u 12 časova.

Zbirka strane umetnosti, Novi Sad, Dunavska 29

Muzej grada Novog Sada © 2021.