(021) 6433-145

Назад на све вести

Промоција књига – Изложба: Савка Суботић

Изложба : Савка Суботић народна мајка

Промоција књига

Изложба „Савка Суботић – народна мајка“, аутора музејског саветника Душанке Марковић, отворена је у Збирци стране уметности, у Новом Саду, у петак 23. новембра. Изложба представља омаж жени чији живот је и започео и пре сто година завршио у нашем граду. Више од шест деценија Савка Суботић је радила на препороду женског рукотворства, развоју домаће текстилне индустрије и упознавању како домаће, тако и светске јавности са њеним вредностима. Њен рад се није сводио само на прикупљање и обраду производа народне текстилне делатности, него је настојала да прилагоди народне мотиве и дизајн тадашњим модним трендовима. Један од видова презентације и пласмана женског платнарства биле су изложбе. На многе од њих Савка је успела изнети рад Српкиња (Будимпешта, Париз, Праг).

Стварање првих жеских удружења на нашим просторима везано је са име Савке Суботић. Она је, још 1865, у Загребу, иницирала оснивање хуманитарног „Одбора госпођа“, а у Новом Саду је две године касније основала „Прву женску задругу“, из које ће, 1880. године изнићи „Добротворна задруга Српкиња Новосаткиња‟. Дар који је прославио Савку Суботић био је беседништво. Своје говоре је базирала на афоризмима, које је и сама писала, на народним умотворинама и народном предању… Први говор је одржала још 1966, а четири предавања, која су имала светски значај, одржала је 1910, 1911. и 1913. у Бечу и Будимпешти.

У оквиру изложбе биће одржана промоције две књиге чији садржаји су посвећени раду Савке Суботић. То су:

Настајање народне уметности, аутора музејског саветника Катарине Радисављевић. Издавачи су Музеј Војводине и  Етнографски музеј у Београду. О књизи, поред аутора, говори кустос – музејски саветник Етнографског музеја у Београду, Марина Цветковић.

Савка Суботић (1834‒1918) ‒ жена која ништа није прећутала, аутора др Гордане Стојаковић. Издавач ове публикације је Академска књига из Новог Сада. О књизи, поред аутора, говори публицисткиња и новинарка, Јованка Златковић

У програму ће учествовати чланице Кола српских сестара Епархије бачке Нови Сад.

Промоција књига биће одржана у среду, 28. новембра, са почетком у 12 часова.

Збирка стране уметности, Нови Сад, Дунавска 29

Музеј града Новог Сада © 2024.