(021) 6433-145

Nazad na sve vesti

Projekcija dokumentarnog filma „Znamenite žene Novog Sada“

U jednom narodu, vrlo je malo žena kao što je bila Savka Subotić: njena pojava, kao i rad označuju novo doba u našem kulturnom razvoju. Ona je naš prvi pobornik i zastavnik Ženskog pokreta u Vojvodini. Ona je prva pokrenula osnivanje ženskih zadruga (1867), pod njenim uticajem i zagovaranjem, osnivale su se Više devojačke škole u Novom Sadu i Pančevu, ona je među prvima držala predavanja o higijeni i domaćinstvu i sa retkim žarom, i oduševljenjem negovala i propagirala narodni vez, tkanine i rukotvorine… Bilo je pravo uživanje razgovarati se s njom –  jer je ona poznavala i Kanta i Šopenhauera i sve savremene svetske i srpske velikane u filozofiji i književnosti. … Život ove otmene, pametne i blagorodne žene, bila je jedna velika knjiga neobično lepih primera koji su davali očigledne upute kako valja živeti i raditi, pa da se postigne ono što zovemo srećom i zadovoljstvom u životu. Jednom rečju, Savka Subotić je svoj put života obeležila tako obilatim radom, tako plemenitim podvizima, da će njeno ime ostati svetlo i sjajno u istoriji našeg kulturnog preporođaja. Ne samo kao žena i domaćica, kao majka četvorice sinova i dveju kćeri, nego i kao javan radnik Savka Subotić čini čast našem narodu i „Kolo srpskih sestara“ čiji je ona bila vrlo istaknuti član čini svoju svetu dužnost pominjući njeno ime i iznoseći ga mladim naraštajima za primer i ugled. Ovako o Savki Subotić piše Dafna Ivanović.

Kako je život i rad Savke Subotić videla ekipa dokumentarnog programa RTV možete saznati ukoliko dođete na projekciju dokumentarnog filma „Znamenite žene Novog Sada – Savka Subotić“.  Film će biti prikazan u okviru izložbe „Savka Subotić – narodna majka“, autora muzejskog savetnika, Dušanke Marković. Pored filma, posetioci će imati priliku da čuju i predavanje koje je nekad držala Savka Subotić, a govoriće ga Sanja Panfilov. U programu će učestvovati članice kola Srpskih sestara Eparhije bačke Novi Sad i Vokalni sastav Romantika.

Program će biti izveden u petak, 30. novembra 2018, sa početkom u 12 časova, u prostoru Zbirke strane umetnosti, Novi Sad, Dunavska 29.

Muzej grada Novog Sada © 2021.