(021) 6433-145

Назад на све вести

Пројекција документарног филма „Знамените жене Новог Сада“

У једном народу, врло је мало жена као што је била Савка Суботић: њена појава, као и рад означују ново доба у нашем културном развоју. Она је наш први поборник и заставник Женског покрета у Војводини. Она је прва покренула оснивање женских задруга (1867), под њеним утицајем и заговарањем, оснивале су се Више девојачке школе у Новом Саду и Панчеву, она је међу првима држала предавања о хигијени и домаћинству и са ретким жаром, и одушевљењем неговала и пропагирала народни вез, тканине и рукотворинеБило је право уживање разговарати се с њом –  јер је она познавала и Канта и Шопенхауера и све савремене светске и српске великане у филозофији и књижевности. … Живот ове отмене, паметне и благородне жене, била је једна велика књига необично лепих примера који су давали очигледне упуте како ваља живети и радити, па да се постигне оно што зовемо срећом и задовољством у животу. Једном речју, Савка Суботић је свој пут живота обележила тако обилатим радом, тако племенитим подвизима, да ће њено име остати светло и сјајно у историји нашег културног препорођаја. Не само као жена и домаћица, као мајка четворице синова и двеју кћери, него и као јаван радник Савка Суботић чини част нашем народу и „Коло српских сестара“ чији је она била врло истакнути члан чини своју свету дужност помињући њено име и износећи га младим нараштајима за пример и углед. Овако о Савки Суботић пише Дафна Ивановић.

Како је живот и рад Савке Суботић видела екипа документарног програма РТВ можете сазнати уколико дођете на пројекцију документарног филма „Знамените жене Новог Сада – Савка Суботић“.  Филм ће бити приказан у оквиру изложбе „Савка Суботић – народна мајка“, аутора музејског саветника, Душанке Марковић. Поред филма, посетиоци ће имати прилику да чују и предавање које је некад држала Савка Суботић, а говориће га Сања Панфилов. У програму ће учествовати чланице кола Српских сестара Епархије бачке Нови Сад и Вокални састав Романтика.

Програм ће бити изведен у петак, 30. новембра 2018, са почетком у 12 часова, у простору Збирке стране уметности, Нови Сад, Дунавска 29.

Музеј града Новог Сада © 2024.