(021) 6433-145

Nazad na sve vesti

PREDAVANJE: LEGAT VOJE SOLDATOVIĆA

U Muzeju grada Novog Sada (Zbirka strane umetnosti, Dunavska 29) 6. septembra, u 19 časova, biće održano predavanje „Legat Voje Soldatovića“. O poklonu istaknutog novosadskog reditelja Pozorišnom muzeju Vojvodine govoriće teatrolog mr Zoran Maksimović.

U svom izuzetno bogatom umetničkom radu, Voja Soldatović je režirao preko 160 predstava širom bivše Jugoslavije, ali i u inostranstvu, a takođe ima i preko 150 televizijskih režija za TV Ljubljanu, TV Maribor i TV Novi Sad. Za svoj rediteljski rad je dobio više priznanja. Na sceni SNP postavio je veoma uspešne predstave (Češalj, Tri žene, Svetislav i Milena, Violinista na krovu, Rigoleto i druge), a njegove predstave u novosadskom „Pozorištu mladih“ postale su kultne (Gusarske priče, Pozorište u koferu, Hej, dođite da pričamo o ljubavi). Od 1997. godine Voja Soldatović je redovni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu gde predaje glumu mladim operskim pevačima i vodi Operski studio.

U Pozorišnom muzeju Vojvodine u formiranju je legat Voje Soldatovića, nastao poklonom reditelja. Legat da sada broji preko 2000 predmeta: snimke pozorišnih predstava, glumaške portrete, albume fotografija, programe, plakate, knjige i druge muzealije.

Muzej grada Novog Sada © 2024.