(021) 6433-145

Назад на све вести

ПРЕДАВАЊЕ: ЛЕГАТ ВОЈЕ СОЛДАТОВИЋА

У Музеју града Новог Сада (Збирка стране уметности, Дунавска 29) 6. септембра, у 19 часова, биће одржано предавање „Легат Воје Солдатовића“. О поклону истакнутог новосадског редитеља Позоришном музеју Војводине говориће театролог мр Зоран Максимовић.

У свом изузетно богатом уметничком раду, Воја Солдатовић је режирао преко 160 представа широм бивше Југославије, али и у иностранству, а такође има и преко 150 телевизијских режија за ТВ Љубљану, ТВ Марибор и ТВ Нови Сад. За свој редитељски рад је добио више признања. На сцени СНП поставио је веома успешне представе (Чешаљ, Три жене, Светислав и Милена, Виолиниста на крову, Риголето и друге), а његове представе у новосадском „Позоришту младих“ постале су култне (Гусарске приче, Позориште у коферу, Хеј, дођите да причамо о љубави). Од 1997. године Воја Солдатовић је редовни професор Академије уметности у Новом Саду где предаје глуму младим оперским певачима и води Оперски студио.

У Позоришном музеју Војводине у формирању је легат Воје Солдатовића, настао поклоном редитеља. Легат да сада броји преко 2000 предмета: снимке позоришних представа, глумашке портрете, албуме фотографија, програме, плакате, књиге и друге музеалије.

Музеј града Новог Сада © 2024.