(021) 6433-145

Nazad na sve vesti

Otvaranje izložbe Boško Petrović: dela iz fonda Muzeja grada Novog Sada, autorke dr Jelene Banjac

Dragi naši sugrađani  i posetioci,

U Zbirci strane umetnosti (Dunavska 29) u utorak 12. septembra sa početkom u 19 časova biće otvorena izložba Boško Petrović: dela iz fonda Muzeja grada Novog Sada, autorke dr Jelene Banjac, muzejske savetnice, istoričarke umetnosti.

Izložbom Boško Petrović: dela iz fonda Muzeja grada Novog Sada prisećamo se jednog od najznačajnijih vojvođanskih umetnika, slikara i tapiseriste Boška Petrovića (Novi Sad, 1922‒1982). i izražavamo zahvalnost Višnji Petrović koja je povodom stogodišnjice od rođenja Boška Petrovića poklonila devet slika svog oca Muzeju. Izložba je prilika da se setimo velikog umetnika koji je svojim stvaralaštvom i društvenim angažovanjem obeležio jednu epohu u istoriji Novog Sada i srpske umetnosti. Ujedno, ovo je i povod da  obeležimo još jedan značajan jubilej ‒ šezdeset godina od osnivanja Galerije savremenih novosadskih umetnika u Muzeju grada Novog Sada, danas pod nazivom Zavičajna galerija, čiji je jedan od osnivača bio slikar Boško Petrović. Svojevremeno formirana kao prva umetnička zbirka u gradu u kojoj je na muzeološkim principima proučavana savremena umetnost u Novom Sadu, Galerija danas ima status muzejskog odelјenja.

Zbirku dela Boška Petrovića u Muzeju grada Novog Sada čini trideset i devet dela izvedenih u različitim tehnikama – 16 ulјa na platnu, papiru i kartonu, devet tempera, pet kolaža i devet tapiserija. Izbor dela ovog autora  predstavlјenih  na izložbi u znatnoj meri prikazuju izrazitu slojevitost i kompleksnost njegovog stvaralaštva.  Na izložbi će biti prikazan i dokumentarni film o Bošku Petroviću autora Filipa Markovinovića, realizovan povodom izložbe Boško Petrović: skice za velika dela autorke Dragane Garić Jovičić, istoričarke umetnosti, više kustoskinje Muzeja Vojvodine.

Izložbu možete pogledati svakog dana, osim ponedelјkom, od 10 do 18 časova u Zbirci strane umetnosti, Dunavka 29.

Dobro došli,

Vaš Muzej

 

 

Muzej grada Novog Sada © 2024.