(021) 6433-145

Назад на све вести

Отварање изложбе Бошко Петровић: дела из фонда Музеја града Новог Сада, ауторке др Јелене Бањац

Драги наши суграђани  и посетиоци,

У Збирци стране уметности (Дунавска 29) у уторак 12. септембра са почетком у 19 часова биће отворена изложба Бошко Петровић: дела из фонда Музеја града Новог Сада, ауторке др Јелене Бањац, музејске саветнице, историчарке уметности.

Изложбом Бошко Петровић: дела из фонда Музеја града Новог Сада присећамо се једног од најзначајнијих војвођанских уметника, сликара и таписеристе Бошка Петровића (Нови Сад, 1922‒1982). и изражавамо захвалност Вишњи Петровић која је поводом стогодишњице од рођења Бошка Петровића поклонила девет слика свог оца Музеју. Изложба је прилика да се сетимо великог уметника који је својим стваралаштвом и друштвеним ангажовањем обележио једну епоху у историји Новог Сада и српске уметности. Уједно, ово је и повод да  обележимо још један значајан јубилеј ‒ шездесет година од оснивања Галерије савремених новосадских уметника у Музеју града Новог Сада, данас под називом Завичајна галерија, чији је један од оснивача био сликар Бошко Петровић. Својевремено формирана као прва уметничка збирка у граду у којој је на музеолошким принципима проучавана савремена уметност у Новом Саду, Галерија данас има статус музејског одељења.

Збирку дела Бошка Петровића у Музеју града Новог Сада чини тридесет и девет дела изведених у различитим техникама – 16 уља на платну, папиру и картону, девет темпера, пет колажа и девет таписерија. Избор дела овог аутора  представљених  на изложби у знатној мери приказују изразиту слојевитост и комплексност његовог стваралаштва.  На изложби ће бити приказан и документарни филм о Бошку Петровићу аутора Филипа Марковиновића, реализован поводом изложбе Бошко Петровић: скице за велика дела ауторке Драгане Гарић Јовичић, историчарке уметности, више кустоскиње Музеја Војводине.

Изложбу можете погледати сваког дана, осим понедељком, од 10 до 18 часова у Збирци стране уметности, Дунавка 29.

Добро дошли,

Ваш Музеј

Музеј града Новог Сада © 2024.