(021) 6433-145

Nazad na sve vesti

Otvaranje Atrijuma

Muzej grada Novog Sada 17. decembra 2015. godine otvorio je novi izložbeni prostor u zgradi Topovnjači na Petrovaradinskoj tvrđavi – Atrijum.
Otvaranju je prisustvovao gradonačelnik Novog Sada, gospodin Miloš Vučević, član Gradskog veća zadužen za kulturu, gospodin Vanja Vučenović, direktor Zavoda za izgradnju grada, gospodin Dejan Mandić, kao i mnogi drugi. Svečano otvaranje ulepšali su hor gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“, pod dirigentskom palicom Jovana Travice, i tamburaški ansambl „Zorule“.
Topovnjača, Arsenal ili Mamulina kasarna, najmonumentalnija je jednospratna zgrada sa izraženom mansardom na Gornjoj Tvrđavi Petrovaradinske fortifikacije. Namenski građena za potrebe velikog vojnog garnizona, služila je svojom masivnom konstrukcijom, transparentnim atrijumom i većim brojem ovalnih ulaznih vrata za smeštaj i efikasnu komunikaciju teškog artiljerijskog oruđa, formacijskog naoružanja i vojne opreme.  Objekat u stilu vojno – barokne arhitekture građen je od 1755. do 1760 godine u formi pravougaone osnove dužine 70 a širine 35 metara. Ukupna visina zgrade je 16 metara, a do krova je visoka 9,20 metara. Sa prostorom od blizu 6000 metara kvadratnih gde su smeštene kancelarije, konzervatorske radionice, depoi i izložbeni muzejski prostor danas čini reprezentativnu i centralnu zgradu Muzeja grada Novog Sada.

Atrijumsko dvorište potpuno je rekonstruisano. Postavljanjem savremene čelično-staklene lanterne atrijumskog dvorišta iznad krovnog venca atrijuma dobili smo u potpunosti zaštićen ali transparentan i u svetlosti okupan prostor, u zadivljujućim dimenzijama, koji će sa pratećom modernom tehničkom podrškom biti najeksluzivniji prostor u našem gradu za sve buduće izložbe, promocije, kongrese, i druge manifestacije u kulturnoj strategiji našeg grada, da kapitalnim infrastrukturnim projektima, zasluženo ponesemo titulu – Evropske prestonice kulture.

Muzej grada Novog Sada © 2024.