(021) 6433-145

Назад на све вести

Отварање Атријума

Музеј града Новог Сада 17. децембра 2015. године отворио је нови изложбени простор у згради Топовњачи на Петроварадинској тврђави – Атријум.

Отварању је присуствовао градоначелник Новог Сада, господин Милош Вучевић, члан Градског већа задужен за културу, господин Вања Вученовић, директор Завода за изградњу града, господин Дејан Мандић, као и многи други. Свечано отварање улепшали су хор гимназије „Јован Јовановић Змај“, под диригентском палицом Јована Травице, и тамбурашки ансамбл „Зоруле“.
Топовњача, Арсенал или Мамулина касарна, најмонументалнија је једноспратна зграда са израженом мансардом на Горњој Тврђави Петроварадинске фортификације. Наменски грађена за потребе великог војног гарнизона, служила је својом масивном конструкцијом, транспарентним атријумом и већим бројем овалних улазних врата за смештај и ефикасну комуникацију тешког артиљеријског оруђа, формацијског наоружања и војне опреме.  Објекат у стилу војно – барокне архитектуре грађен је од 1755. до 1760 године у форми правоугаоне основе дужине 70 а ширине 35 метара. Укупна висина зграде је 16 метара, а до крова је висока 9,20 метара. Са простором од близу 6000 метара квадратних где су смештене канцеларије, конзерваторске радионице, депои и изложбени музејски простор данас чини репрезентативну и централну зграду Музеја града Новог Сада.

Атријумско двориште потпуно је реконструисано. Постављањем савремене челично-стаклене лантерне атријумског дворишта изнад кровног венца атријума добили смо у потпуности заштићен али транспарентан и у светлости окупан простор, у задивљујућим димензијама, који ће са пратећом модерном техничком подршком бити најекслузивнији простор у нашем граду за све будуће изложбе, промоције, конгресе, и друге манифестације у културној стратегији нашег града, да капиталним инфраструктурним пројектима, заслужено понесемо титулу – Европске престонице културе.

Музеј града Новог Сада © 2024.