(021) 6433-145

Nazad na sve vesti

MUZEJI ZA 10

PROGRAM MUZEJA GRADA NOVOG SADA
TOKOM  MANIFESTACIJE MUZEJI ZA 10

14 – 20. MAJ 2018.

Centralna zgrada Muzeja grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi

Adresa: Tvrđava 4, Petrovaradin

Radno vreme tokom trajanja manifestacije: svakog dana od 9 do 17 časova, za Evropsku noć muzeja, 19. maja, od 9 do 20 časova.

Tematske izložbe:

Sjaj renesanse je gostujuća izložba koja se realizuje u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu iz Beograda. Postavku čine svečani kostimi, rekonstruisani zahvaljujući proučavanju renesansnih slika. Izloženi komadi odeće plod su dugogodišnjih istraživanja i rada brojnih istoričara, ilustratora, krojača, vezilja i zanatlija u oblasti tekstila i tekstilnih  tehnika.  Izložbu upotpunjava i “Vladareva gozba”,  scena koja dočarava salu renesansne palate dekorisane za doček gostiju. Impozantna tkanina kao zidna dekoracija, trpeza na kojoj su postavljeni keramika i ukrasni predmeti i polica sa dekorativnim tanjirima glavni su elementi ovog dela izložbe. Autor izložbe je Fausto Fornazari.

Oružje i vojna oprema iz Prvog svetskog rata – iz zbirki Muzeja grada Novog Sada priređena je povodom obeležavanja 100. godišnjice od početka Prvog svetskog rata. Na postavci je prezentovan deo bogatog fonda Istorijskog odeljenja Muzeja grada Novog Sada, u okviru kog se čuvaju kolekcije vatrenog i hladnog oružja i razna vojna materijalna sredstva iz perioda pre i za vreme Prvog svetskog rata. Autor izložbe je mr Siniša Jokić.

Šta čini grad…Povodom manifestacije Muzeji za 10, kustosi su priredili izložbu predmeta iz različtih zbirki i kolekcija na temu šta čini grad. Postavku čine predmeti koji dočaravaju početke i razvoj trgovine, zanatstva, školstva, enterijer građanke porodice…u Novom Sadu. Cilj nam je da publici prezentujemo komleksnost samog muzeja i bogatstvo i raznorodnost materijala koji čuvamo u našim zbirkama.

Zbirka strane umetnosti

Adresa: Dunavska 29, Novi Sad

Radno vreme tokom trajanja Manifestacije: od 10 do 22 časa

Tematska izložba: Novi Sad – Slobodan grad, izložba realizovana povodom obeležavanja 270 godina od sticanja statusa Slobodnog kraljevskog grada, prikazuje kako je Novi Sad za više od dva i po veka, od male varoši postao savremeni  grad sa skoro pola miliona stanovnika. Postavku čine planovi, mape, fotografije i zvanična dokumenta koja svedeče o tome kako se upravljalo Gradom, kao i predmeti koji islustruju javne funkcije pojedinih znamenitih ličnosti. Autor izložbe je dr Agneš Ozer.

14. maj, 19 časova, Pola veka Zbirke strane umetnosti – stručno vođenje kroz stalnu postavku

Povodom obeležavanja 50 godina od kako je legat dr Branka Ilića postao dostupan javnosti kroz stalnu postavku Muzeja grada Novog Sada, Ljiljana Lazić, muzejski savetnik, podsetiće sugrađane o nastanku, sadržaju i trajnim vrednostima koje se čuvaju u okviru najznačajnije zbirke strane umetnosti na prostoru Vojvodine.

18. maj, 19 časova, razgovor na temu: Kako je živeti po novosadski

U okviru tematske izložbe Novi Sad – slobodan grad,  pozivaju se sugrađani na mali istorijski razgovor.

Zavičajna zbirka Sremski Karlovci

Adresa: Patrijarha Rajačića 16, Sremski Karlovci

Radno vreme tokom trajanja manifestacije: 9 – 17 časova, za Evropsku noć muzeja, 19. maja od  9 do 22 časa

15. maj,  19 časova, svečano otvaranje izložbe Slatka priča iz karlovačke prošlosti – tacne za torte i kolače iz karlovačkih porodica

Na izložbi će biti predstavljen jedan specifičan deo građanskog pokućstva –  tacne za torte i kolače. Izloženi predmeti su  deo fonda Zavičajne zbirke, kao i zaostavština karlovačkih porodica. Pored tacni biće prikazani stari kuvari i fotografije prvobitnih vlasnica izloženih eksponata. Autor izložbe je dr Gordana Petković.

19. maj, 19.30 časova, svečano otvaranje izložbe i modna revija Maštovite ženske ruke u Karlovcima – danas i nekada

Izložbu čine primeci ručnih radova koje si izradile učenice  u nekadašnjim Ženskim stručnim školama u Sremskim Karlovcima, kao i fotografije i dokumenta koja svedoče o ovim obrazovnim institucijama sa početka 20. veka. Na modnoj reviji, organizovanoj za ovu priliku, biće predstavljene rukotvorine  koje su osmislile i izradile današnje stanovnice grada. Autor izložbe i programa je  Divna Gačić.

ULAZ NA SVE PROGRAME I IZLOŽBE JE BESPLATAN!

Muzej grada Novog Sada © 2024.