(021) 6433-145

Назад на све вести

МУЗЕЈИ ЗА 10

ПРОГРАМ МУЗЕЈА ГРАДА НОВОГ САДА
ТОКОМ  МAНИФЕСТАЦИЈE МУЗЕЈИ ЗА 10

14 – 20. МАЈ 2018.

Централна зграда Музеја града Новог Сада на Петроварaдинској тврђави

Адреса: Тврђава 4, Петроварадин

Радно време током трајања манифестације: сваког дана од 9 до 17 часова, за Европску ноћ музеја, 19. маја, од 9 до 20 часова.

Тематске изложбе:

Сјај ренесaнсе је гостујућа изложба која се реализује у сарадњи са Италијанским институтом за културу из Београда. Поставку чине свечани костими, реконструисани захваљујући проучавању ренесансних слика. Изложени комади одеће плод су дугогодишњих истраживања и рада бројних историчара, илустратора, кројача, везиља и занатлија у области текстила и текстилних  техника.  Изложбу употпуњава и “Владарева гозба”,  сцена која дочарава салу ренесансне палате декорисане за дочек гостију. Импозантна тканина као зидна декорација, трпеза на којој су постављени керамика и украсни предмети и полица са декоративним тањирима главни су елементи овог дела изложбе. Аутор изложбе је Фаусто Форназари.

Оружје и војна опрема из Првог светског рата – из збирки Музеја града Новог Сада приређена је поводом обележавања 100. годишњице од почетка Првог светског рата. На постaвци је презентован део богатог фонда Историјског одељењa Музеја града Новог Сада, у оквиру ког се чувају колекције ватреног и хладног оружја и разнa војна материјална средства из периода пре и за време Првог светског рата. Аутор изложбе је мр Синиша Јокић.

Шта чини град…Поводом манифестације Музеји за 10, кустоси су приредили изложбу предмета из различтих збирки и колекција на тему шта чини град. Поставку чине предмети који дочаравају почетке и развој трговине, занатства, школства, ентеријер грађанке породице…у Новом Саду. Циљ нам је да публици презентујемо комлексност самог музеја и богатство и разнородност материјала који чувамо у нашим збиркама.

Збирка стране уметности

Адреса: Дунавска 29, Нови Сад

Радно време током трајања Манифестације: од 10 до 22 часа

Тематска изложба: Нови Сад – Слободан град, изложба реализована поводом обележавања 270 година од стицања статуса Слободног краљевског града, приказује како је Нови Сад за више од два и по века, од мале вароши постао савремени  град са скоро пола милиона становника. Поставку чине планови, мапе, фотографије и званична документа која сведече о томе како се управљало Градом, као и предмети који ислуструју јавне функције појединих знаменитих личности. Аутор изложбе је др Агнеш Озер.

14. мај, 19 часова, Пола века Збирке стране уметности – стручно вођење кроз сталну поставку

Поводом обележавања 50 година од како је легат др Бранка Илића постао доступан јавности кроз сталну поставку Музеја града Новог Сада, Љиљана Лазић, музејски саветник, подсетиће суграђане о настанку, садржају и трајним вредностима које се чувају у оквиру најзначајније збирке стране уметности на простору Војводине.

18. мај, 19 часова, разговор на тему: Како је живети по новосадски

У оквиру тематске изложбе Нови Сад – слободан град,  позивају се суграђани на мали историјски разговор.

 

Завичајна збирка Сремски Карловци

Адреса: Патријарха Рајачића 16, Сремски Карловци

Радно време током трајања манифестације: 9 – 17 часова, за Европску ноћ музеја, 19. маја од  9 до 22 часа

15. мај,  19 часова, свечано отварање изложбе Слатка прича из карловачке прошлости – тацне за торте и колаче из карловачких породица

На изложби ће бити представљен један специфичан део грађанског покућства –  тацне за торте и колаче. Изложени предмети су  део фонда Завичајне збирке, као и заоставштина карловачких породица. Поред тацни биће приказани стари кувари и фотографије првобитних власница изложених експоната. Аутор изложбе је др Гордана Петковић.

19. мај, 19.30 часова, свечано отварање изложбе и модна ревија Маштовите женске руке у Карловцима – данас и некада

Изложбу чине примеци ручних радова које си израдиле ученице  у некадашњим Женским стручним школама у Сремским Карловцима, као и фотографије и документа која сведоче о овим образовним институцијама са почетка 20. века. На модној ревији, организованој за ову прилику, биће представљене рукотворине  које су осмислиле и израдиле данашње становнице града. Аутор изложбе и програма је  Дивна Гачић.

УЛАЗ НА СВЕ ПРОГРАМЕ И ИЗЛОЖБЕ ЈЕ БЕСПЛАТАН!

Музеј града Новог Сада © 2024.