(021) 6433-145

Nazad na sve vesti

Modna revija ateljea „SKV‟

Modna revija ateljea „SKV‟  na izložbi
„Hajde, brate, kupi svate – srpska svadba“

Oduvek se na svadbenim slavljima pridavala ogromna važnost odevanju. Svi su nastojali da taj dan obuku svoja najlepša ruva. Naročito su to činili glavni akteri u svadbi: mladenci, kumovi, stari svat, dever, svekar, svekrva…

Svečanom nošnjom mlada je izdvojena iz uobičajenog okvira i postavljena u ritualni kontekst s posebnim značenjem. Po mogućstvu, bila je u beloj haljini što je ukazivalo ne samo na lepotu, nego i na čednost. Običaj je bio da venčanicu mladoj kupuju mladoženjini roditelji ili dever. Obavezan deo nevestinske nošnje bio je prozirni veo koji se stavljao preko glave, a imao je zaštitničku ulogu od uroka i zlih sila koje bi joj mogle nauditi. Naime, na dan venčanja devojka više nije član porodice u kojoj je rođena, a još uvek nije stupila u novu porodicu, te se smatra da je u tim časovima lako ranjiva i podložna negativnim činima. Podizanjem vela i poljupcem nakon venčanja, mladoženja preuzima ulogu njenog zaštitnika. Verovalo se da mlada na venčanju treba da ima nešto novo, nešto staro, nešto tuđe i nešto plavo, kao i da nije dobro da mladoženja pre svadbe vidi venčanicu.

Zavisno od imovnog stanja, đuvegija i svekar su oblačili plavetno odelo, a svekrva ćurak opervažen astraganom ili lisičinom. Ponegde je momak nosio košulju, široke gaće ili suknene čakšire, obojke i opanke ili čizme.

Izradom originalnih odevnih predmeta inspirisanih tradicionalnom srpskom nošnjom bavi se Modni atelje za izradu unikatnih rukotvorina „SKV‟ iz Novog Sada (Dunavska 8). Korišćenje prirodnih materijala (srpsko platno, vuna, čipka, vez) i savremeni izraz u dizajniranju njihova je osnovna ideja. U kreiranju, ukrašavanju i izradi unikata koriste različite vezilačke i slikarske tehnike. Inspiraciju nalaze u tradiciji, prirodi i fantaziji. Kolekcija proleće-leto 2017. Modnog ateljea „SKV‟ inspirisana je svadbom, venčanjem i nekadašnjim devojačkim štafirom. Modele su kreirale Srbica i Katarina Krstićč i Vesna Paunović.

Nakon otvaranja druženje se nastavlja na muzejskom prelu u okviru izložbe „Hajde, brate, kupi svate – srpska svadba“ čiji autor i domaćin je viši kustos Dušanka Marković.
I ovog utorka neće izostati muzički deo.

Novi Sad, Zbirka strane umetnosti, Dunavska 29
Utorak, 28.03.2017. godine, 19-21 sat

Muzej grada Novog Sada © 2024.