(021) 6433-145

Назад на све вести

Модна ревија атељеа „СКВ‟

Модна ревија атељеа „СКВ‟  на изложби
Хајде, брате, купи свате – српска свадба“

Одувек се на свадбеним слављима придавала огромна важност одевању. Сви су настојали да тај дан обуку своја најлепша рува. Нарочито су то чинили главни актери у свадби: младенци, кумови, стари сват, девер, свeкар, свекрва…

Свечаном ношњом млада је издвојена из уобичајеног оквира и постављена у ритуални контекст с посебним значењем. По могућству, била је у белој хаљини што је указивало не само на лепоту, него и на чедност. Обичај је био да венчаницу младој купују младожењини родитељи или девер. Обавезан део невестинске ношње био је прозирни вео који се стављао преко главе, а имао је заштитничку улогу од урока и злих сила које би јој могле наудити. Наиме, на дан венчања девојка више није члан породице у којој је рођена, а још увек није ступила у нову породицу, те се сматра да је у тим часовима лако рањива и подложна негативним чинима. Подизањем вела и пољупцем након венчања, младожења преузима улогу њеног заштитника. Веровало се да млада на венчању треба да има нешто ново, нешто старо, нешто туђе и нешто плаво, као и да није добро да младожења пре свадбе види венчаницу.

Зависно од имовног стања, ђувегија и свекар су облачили плаветно одело, а свекрва ћурак оперважен астраганом или лисичином. Понегде је момак носио кошуљу, широке гаће или сукнене чакшире, обојке и опанке или чизме.

Израдом оригиналних одевних предмета инспирисаних традиционалном српском ношњом бави се Модни атеље за израду уникатних рукотворина „СКВ‟ из Новог Сада (Дунавска 8). Коришћење природних материјала (српско платно, вуна, чипка, вез) и савремени израз у дизајнирању њихова је основна идеја. У креирању, украшавању и изради униката користе различите везилачке и сликарске технике. Инспирацију налазе у традицији, природи и фантазији. Колекција пролеће-лето 2017. Модног атељеа „СКВ‟ инспирисана је свадбом, венчањем и некадашњим девојачким штафиром. Моделе су креирале Србица и Катарина Крстићч и Весна Пауновић.

Након отварања дружење се наставља на музејском прелу у оквиру изложбе „Хајде, брате, купи свате – српска свадба“ чији аутор и домаћин је виши кустос Душанка Марковић.
И овог уторка неће изостати музички део.

Нови Сад, Збирка стране уметности, Дунавска 29
Уторак,
28.03.2017. године, 19-21 сат

Музеј града Новог Сада © 2024.