(021) 6433-145

Nazad na sve vesti

JUBILEJ KULTURNE RIZNICE GRADA

Sa velikim ponosom, Muzej grada Novog Sada, danas 22.oktobra 2020.godine proslavlja 66 godina postojanja.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije ove godine, za razliku od naše tradicije i Nedelje muzeja koju smo ustanovili povodom našeg rođendana, odlučili smo se na male promene.

Osim aktuelnih izložbi Velikani u gradu svetlosti, Češko staklo, Kretanje prostora i stalnih postavki u naša četiri depandansa,  komuniciraćemo sa publikom i  putem društvenih mreža.

Sada već davne 1954.godine, nakon izložbe priređene u Vojvođanskom muzeju, posvećene istoriji našeg grada, a pod nazivom „ Novi Sad u prošlosti“ Grad Novi Sad  je 22.oktobra pomenute godine dobio muzej koji se bavio isključivo prošlošću Novog Sada.

Od 1954. do 2020.godine naš muzej je „rastao“, i vremenom, osim centralne zgrade na Petrovaradinskoj tvrđavi, u sastav Muzeja grada Novog Sada ušli su Zbirka strane umetnosti, Spomen zbirka Jovan Jovanović Zmaj i Zavičajna zbirka u Sremskim Karlovcima. U sklopu Muzeja grada Novog Sada na Tvrđavi je Veliki ratni bunar kao i Podzemne vojne galerije.

U proteklih šest decenija putem poklona i otkupa formirane su zbirke koje se permanentno uvećavaju, a posebnu pažnju posvećivali smo izlaganju predmeta iz svojih fondova.

Ostvarili smo saradnju sa brojnim institucijama i pojedincima, i osim u četiri muzejska izložbena prostora, izlagali smo i u drugim institucijama u Novom Sadu, zemlji i inostranstvu.

Želja zaposlenih Muzeja grada Novog Sada je da ljubitelje kulture i umetnosti ponovo što pre ugostimo i da zajedničkim snagama damo kulturi mesto koje zaslužuje.

Zbog epidemije nismo u mogućnosti da proslavimo rođendan na naš tradicionalni način, ali ćemo vam u narednom periodu na društvenim mrežama pokloniti muzejske priče.

Muzej grada Novog Sada © 2021.