(021) 6433-145

Назад на све вести

ЈУБИЛЕЈ КУЛТУРНЕ РИЗНИЦЕ ГРАДА

Са великим поносом, Музеј града Новог Сада, данас 22.октобра 2020.године прославља 66 година постојања.

Због актуелне епидемиолошке ситуације ове године, за разлику од наше традиције и Недеље музеја коју смо установили поводом нашег рођендана, одлучили смо се на мале промене.

Осим актуелних изложби Великани у граду светлости, Чешко стакло, Кретање простора и сталних поставки у наша четири депанданса,  комуницираћемо са публиком и  путем друштвених мрежа.

Сада већ давне 1954.године, након изложбе приређене у Војвођанском музеју, посвећене историји нашег града, а под називом „ Нови Сад у прошлости“ Град Нови Сад  је 22.октобра поменуте године добио музеј који се бавио искључиво прошлошћу Новог Сада.

Од 1954. до 2020.године наш музеј је „растао“, и временом, осим централне зграде на Петроварадинској тврђави, у састав Музеја града Новог Сада ушли су Збирка стране уметности, Спомен збирка Јован Јовановић Змај и Завичајна збирка у Сремским Карловцима. У склопу Музеја града Новог Сада на Тврђави је Велики ратни бунар као и Подземне војне галерије.

У протеклих шест деценија путем поклона и откупа формиране су збирке које се перманентно увећавају, а посебну пажњу посвећивали смо излагању предмета из својих фондова.

Остварили смо сарадњу са бројним институцијама и појединцима, и осим у четири музејска изложбена простора, излагали смо и у другим институцијама у Новом Саду, земљи и иностранству.

Жеља запослених Музеја града Новог Сада је да љубитеље културе и уметности поново што пре угостимо и да заједничким снагама дамо култури место које заслужује.

Због епидемије нисмо у могућности да прославимо рођендан на наш традиционални начин, али ћемо вам у наредном периоду на друштвеним мрежама поклонити музејске приче.

Музеј града Новог Сада © 2024.