(021) 6433-145

Nazad na sve vesti

Izložba: ŽENSKE STRUČNE ŠKOLE U SREMSKIM KARLOVCIMA

U okviru manifestacije Muzeji za 10 u Zavičajnoj zbirci Sremskih Karlovaca (depadansu Muzeja grada Novog Sada), 19. maja, za Evropsku noć muzeja, biće održan program:

Svečano otvaranje izložbe
ŽENSKE STRUČNE ŠKOLE U SREMSKIM KARLOVCIMA
i modna revija MAŠTOVITE ŽENSKE RUKE U KARLOVCIMA – danas i nekada

Jedna od najvažnijih  bitaka za ravnopravnost žena kroz istoriju vođena je na polju obrazovanja. Žene su želele da uče i da stvaraju. Svoju kreativnost u takozvanim „ženskim poslovima“, razvijale su u ženskim zanatskim školama.

Izložba je i posvećena ženskim stručnim školama u Sremskim Karlovcima, malo poznatoj temi o kojoj do sada nije bilo reči. Ideja o njenoj realizaciji rodila se nakon što je u muzejski fond prispela građa – svedočanstva, sveske krojeva i početnice nekadašnjih učenica.

Izložbu prati modna revija na kojoj će biti prikazani interesantni i vredni modeli haljina-remek dela karlovčanki koje su pohađale Žensku zanatsku školu u Sremskim Karlovcima.  Među njima je i najstarija živa karlovačka krojačica, Anđelka Cvetić, koju je krasio nadimak „Karlovačka Koko Šanel“.

Autor izložbe, idejni tvorac i organizator modne revije je muzejski savetnik Divna Gačić.

Mesto i vreme održavanja programa: Zavičajna zbirka Sremskih Karlovaca, Patrijarha Rajačića 16, subota, 19. maj, 19.30 časova. Ulaz je besplatan.

Muzej grada Novog Sada © 2024.