(021) 6433-145

Назад на све вести

Изложба: ЖЕНСКЕ СТРУЧНЕ ШКОЛЕ У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА

У оквиру манифестације Музеји за 10 у Завичајној збирци Сремских Карловаца (депадансу Музеја града Новог Сада), 19. маја, за Европску ноћ музеја, биће одржан програм:

Свечано отварање изложбе
ЖЕНСКЕ СТРУЧНЕ ШКОЛЕ У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА
и модна ревија МАШТОВИТЕ ЖЕНСКЕ РУКЕ У КАРЛОВЦИМА – данас и некада

Једна од најважнијих  битака за равноправност жена кроз историју вођена је на пољу образовања. Жене су желеле да уче и да стварају. Своју креативност у такозваним „женским пословима“, развијале су у женским занатским школама.

Изложба је и посвећена женским стручним школама у Сремским Карловцима, мало познатој теми о којој до сада није било речи. Идеја о њеној реализацији родила се након што је у музејски фонд приспела грађа – сведочанства, свеске кројева и почетнице некадашњих ученица.

Изложбу прати модна ревија на којој ће бити приказани интересантни и вредни модели хаљина-ремек дела карловчанки које су похађале Женску занатску школу у Сремским Карловцима.  Међу њима је и најстарија жива карловачка кројачица, Анђелка Цветић, коју је красио надимак „Карловачка Коко Шанел“.

Аутор изложбе, идејни творац и организатор модне ревије је музејски саветник Дивна Гачић.

Место и време одржавања програма: Завичајна збирка Сремских Карловаца, Патријарха Рајачића 16, субота, 19. мај, 19.30 часова. Улаз је бесплатан.

Музеј града Новог Сада © 2024.