(021) 6433-145

Nazad na sve vesti

Izložba „Zapisano se duže pamti“

Izložba „Zapisano se duže pamti“, autorke Marijane Ratkelić Lazić, kustosa Muzeja grada Novog Sada, predstaviće javnosti deo kolekcije pribora za pisanje Odeljenja za kulturnu istoriju Muzeja grada Novog Sada.

Naši preci su sa velikom pažnjom birali i kupovali pribor za pisanje ne samo da bi krasio njihove salone i radni prostor, već je služio i kao statusni simbol i znak prestiža. Školovana u inostranstvu, prosvećena i učena novosadska, građanska elita, nije mnogo zaostajala za ondašnjom evropskom.Ugledajući se na nju, odlikovala se lepim manirima i odevanjem, te modernim evropskim načinom života, a posebno je mnogo polagala na školovanje i obrazovanje. Kako je, pre nešto više od jednog stoleća, jedino sredstvo komunikacije bilo pismo, velika pažnja se poklanjala onom na čemu i čime se piše. Upravo o tome govori i svedoči ova izložba.

Izložba će biti otvorena u sredu, 30. novembra, u 12.00 časova u prostorijama Narodnog muzeja u Kikindi. Izložbu otvara gospođa Vera Stojšić Gašparovski, profesorka razredne nastave i kaligrafije, autorka Kaligrafske kolonije za nastavnike i dva kaligrafska konkursa odobrena od strane Ministarstva prosvete, te predsednica Udruženja vojvođanskih učitelja.

Muzej grada Novog Sada © 2024.