(021) 6433-145

Назад на све вести

Изложба „Записано се дуже памти“

Изложба „Записано се дуже памти“, ауторке Маријане Раткелић Лазић, кустоса Музеја града Новог Сада, представиће јавности део колекције прибора за писање Одељења за културну историју Музеја града Новог Сада.

Наши преци су са великом пажњом бирали и куповали прибор за писање не само да би красио њихове салоне и радни простор, већ је служио и као статусни симбол и знак престижа. Школована у иностранству, просвећена и учена новосадска, грађанска елита, није много заостајала за ондашњом европском.Угледајући се на њу, одликовала се лепим манирима и одевањем, те модерним европским начином живота, а посебно је много полагала на школовање и образовање. Како је, пре нешто више од једног столећа, једино средство комуникације било писмо, велика пажња се поклањала оном на чему и чиме се пише. Управо о томе говори и сведочи ова изложба.

Изложба ће бити отворена у среду, 30. новембра, у 12.00 часова у просторијама Народног музеја у Кикинди. Изложбу отвара госпођа Вера Стојшић Гашпаровски, професорка разредне наставе и калиграфије, ауторка Калиграфске колоније за наставнике и два калиграфска конкурса одобрена од стране Министарства просвете, те председница Удружења војвођанских учитеља.

Музеј града Новог Сада © 2021.