(021) 6433-145

Nazad na sve vesti

Izložba: „Ukras muškog lica – brk“

U okviru manifestacije „Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10“ Muzej grada Novog Sada organizuje izložbu „Ukras muškog lica – brk“, koja će biti postavljena u Manakovoj kući u Beogradu. Autor izložbe je Ivana Jovanović-Gudurić, viši kustos, dip. etnolog-antropolog

Brkovi (i brada) ne mogu se posmatrati odvojeno od muškog lica, a izgledu lica i uopšte glave, u svakoj kulturi i u svakoj epohi, posvećivala se posebna pažnja. U tome se kriju, religijski, etički, higijenski, a naposletku i modni razlozi. Tako i nošenje (ili nenošenje) brkova i/ili brade, njihov oblik i izgled, šalju mnoštvo poruka o osobi čije lice krase.

Na izložbi Ukras muškog lica – brk, brkovi su sagledani kroz kulturno-istorijsku perspektivu, kao deo modnih trendova i kao važan elemenat izgradnje muškog identiteta u 19. veku. Ova nesvakidašnja tema publici će biti predstavljena kroz portretne fotografije, modne gravire i reklamne oglase iz pomenutog perioda. Izložbu čine i tekstovi o stilovima brkova koji su bili najpopularniji, uticaju vojske na uvođenje obaveze nošenja, odnosno nenošenja brkova, kao drugi intersantni podaci do kojih je, u svojim istraživanjima, došla autorka Ivana Jovanović-Gudurić. Kako je tema mode nošenja brkova neposredno povezana sa istorijom bereberskog zanata, na izložbi će biti prikazani i premeti iz Kolekcije berberskog zanata iz Fonda Muzeja grada Novog Sada.
Svečano otvarnje biće u ponedeljak 15. maja 2017. u 13 časova.

Srdačan pozdrav iz Muzeja grada Novog Sada.

Muzej grada Novog Sada © 2024.