(021) 6433-145

Назад на све вести

Изложба: „Украс мушког лица – брк“

У оквиру манифестације „Музеји Србије 10 дана од 10 до 10“ Музеј града Новог Сада организује изложбу „Украс мушког лица – брк“, која ће бити постављена у Манаковој кући у Београду. Аутор изложбе је Ивана Јовановић-Гудурић, виши кустос, дип. етнолог-антрополог

Бркови (и брада) не могу се посматрати одвојено од мушког лица, а изгледу лица и уопште главе, у свакој култури и у свакој епохи, посвећивала се посебна пажња. У томе се крију, религијски, етички, хигијенски, а напослетку и модни разлози. Тако и ношење (или неношење) бркова и/или браде, њихов облик и изглед, шаљу мноштво порука о особи чије лице красе.

На изложби Украс мушког лица – брк, бркови су сагледани кроз културно-историјску перспективу, као део модних трендова и као важан елеменат изградње мушког идентитета у 19. веку. Ова несвакидашња тема публици ће бити представљена кроз портретне фотографије, модне гравире и рекламне огласе из поменутог периода. Изложбу чине и текстови о стиловима бркова који су били најпопуларнији, утицају војске на увођење обавезе ношења, односно неношења бркова, као други интерсантни подаци до којих је, у својим истраживањима, дошла ауторка Ивана Јовановић-Гудурић. Како је тема моде ношења бркова непосредно повезана са историјом береберског заната, на изложби ће бити приказани и премети из Колекције берберског заната из Фонда Музеја града Новог Сада.
Свечано отварње биће у понедељак 15. маја 2017. у 13 часова.

 

Срдачан поздрав из Музеја града Новог Сада.

Музеј града Новог Сада © 2024.