(021) 6433-145

Nazad na sve vesti

Izložba Tvrđava

Muzej grada Novog Sada otvara izložbu Tvrđava u utorak, 25. oktobra, sa početkom u 12 časova, u centralnoj zgradi Muzeja grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi.

U godini kada se navršava 330 godina od početka izgradnje Petrovaradinske tvrđave, Muzej grada Novog Sada priredio je izložbu posvećenu dinamičnim istorijskim i graditeljskim procesima i poduhvatima na ovom važnom strateškom mestu.
Izložba pod nazivom Tvrđava konciprana je tako da publici predstavi kontinuitet života, a zatim i utvrđenja na, takozvanoj, Petrovaradinskoj steni. Tako je postavkom obuhvaćen  veoma dug vremenski period, od starijeg kamenog doba pa sve do kraja 18. veka.  Hronolški postavljeni, različiti segmenti postavke posvećeni su prvim ljudskim naseobinama, zatim antičkom utvrđenju Kuzum i srednjevekovnom utvrđenom samostanu Bela Fons. Poseban segment čini artefakti i prikazi vezani za austrijsko – turske ratove, čuvenu Bitku kod Petrovaradina (1716) i izgradnju moćnog austrijskog utvrđenja građenog od 1692. do 1780. godine, a  koje je sačuvano do danas.
Na izložbi će po prvi put biti izloženi arheološki nalazi do kojih se došlo iskopavanjima sprovedenim tokom ove godine u prizemlju zgrade Muzeja. Pored originalnih arheoloških i istorijsko – umetničkih predmeta, izložba je obogaćena brojnim ilustracijama, rekonstrukcijama rađenim na osnovu istorijske građe i prigodnim tekstovima. Na taj način posetiocima izložbe dočaran je način života različitih kultura, utvrđenja koje su gradile različite civilizacije i ratni sukobi i borbe koje su vođene za jedinstveno mesto kakva je bila Petrovaradinska stena.

Izložba Tvrđava realizovana je uz podršku Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada i Istorijskog arhiva grada Novog Sada.

Muzej grada Novog Sada © 2024.